През март 2020 г. общият показател на бизнес климата се

...
През март 2020 г. общият показател на бизнес климата се
Коментари Харесай

Бизнес климатът се влоши през март

През март 2020 година общият индикатор на бизнес климата се намалява с 3.7 пункта спрямо февруари, заяви Националният статистически институт. Това е месецът, в който България вкара изключително състояние поради разпространяването на ковид и наложи ограничавания при работа и в свободното време на жителите.

Влошаване регистрират мениджърите в индустрията, търговията и услугите, до момента в който в строителството има нарастване на поръчките и се търси работна ръка.

Промишленост.

Показателят понижава с 5.2 пункта в индустриалните компании, където мениджърите имат песимистични оценки за сегашното и упования за бъдещето. Те се оплакват от понижение на поръчките, упования за спад на активността и неустановеност за личния състав през идващите три месеца. Ако през февруари те са изпитвали усложнения най-много поради дефицита на работна мощ, то през март несигурната икономическа среда е съществена причина за неблагополучията.

Мениджърите чакат продажните цени на продукцията им да не се трансформират през идващите три месеца.

Строителство

Това е единственият бранш, в който бизнесклиматът се усъвършенства праз март. Увеличението е с 1.4 пункта поради оценките на бизнесмените за настоящето положение на фирмите им. По тяхно мнение има известно нарастване на получените нови поръчки през последния месец, като и упованията им за строителната интензивност през идващите три месеца се усъвършенстват. Дори се ускорява дефицитът на работна ръка като 52.2% от мениджърите го показват като главен проблем за активността си. На второ и трето място остават усложненията, свързани с несигурната икономическа среда и конкуренцията в сектора.

Търговия на дребно

Бизнес климатът в търговията на дребно спада с 6.6 пункта. Прогнозите на търговците са за размера на продажбите и поръчките от доставчиците (както от вътрешния, по този начин и от външния пазар) през идващите три месеца са резервирани.

Конкуренцията в сектора продължава да е главният проблем за развиването на бизнеса. Регистрирано е и повишаване на отрицателното въздействие на фактора " несигурна икономическа среда ", който измества на трето място усложненията, свързани с незадоволителното търсене.

Повечето търговци чакат цените да се запазят постоянни до юли.

Услуги

Спадът на индикатора е с 3.1 пункта. Търсенето на услугипрез месеца леко понижава, само че упованията за идващите три месеца са положителни.

Основните усложнения са свързани с конкуренцията в сектора, несигурната икономическа среда и дефицита на работна мощ. Същевременно последната анкета регистрира нарастване на неподходящото влияние на фактора " незадоволително търсене " (с 9.1 пункта). Няма упования за растеж на цените.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР