През март 2020 г. общият показател на бизнес климата се

...
През март 2020 г. общият показател на бизнес климата се
Коментари Харесай

НСИ: През март 2020 г. общият показател на бизнес климата се понижава с 3.7 пункта в сравнение с февруари

През март 2020 година общият индикатор на бизнес климата се намалява с 3.7 пункта спрямо февруари, което се дължи на влошения бизнес климат в индустрията, търговията на дребно и бранша на услугите.

Промишленост. Съставният индикатор „ бизнес климат в индустрията “ понижава с 5.2 пункта вследствие на песимистичните оценки и упования на промишлените бизнесмени за бизнес положението на предприятията. Според тях има понижение на осигуреността на производството с поръчки, което е съпроводено и с намалени упования за активността и личния състав през идващите три месеца.

През последния месец се ускорява неподходящото въздействие на фактора „ несигурна икономическа среда “, който измества на второ място усложненията на предприятията, свързани с дефицита на работна мощ.

Относно продажните цени в индустрията преобладаващите упования на мениджърите са те да останат без смяна през идващите три месеца.

Строителство. През март съставният индикатор „ бизнес климат в строителството “ се усилва с 1.4 пункта, което се дължи основно на удобните оценки на строителните бизнесмени за актуалното бизнес положение на предприятията. По тяхно мнение има известно нарастване на получените нови поръчки през последния месец, като и упованията им за строителната интензивност през идващите три месеца се усъвършенстват.

Анкетата записва усилване на отрицателното влияние на фактора „ дефицит на работна мощ “, като 52.2% от мениджърите го показват като главен проблем за активността си. На второ и трето място остават усложненията, свързани с несигурната икономическа среда и конкуренцията в сектора.

По отношение на продажните цени мениджърите предвиждат те да запазят своето ниво през идващите три месеца.

Търговия на дребно. Съставният индикатор „ бизнес климат в търговията на дребно “ спада с 6.6 пункта вследствие на по-неблагоприятните оценки и упования на търговците на дребно за бизнес положението на предприятията. Прогнозите им по отношение на размера на продажбите и поръчките от доставчиците (както от вътрешния, по този начин и от външния пазар) през идващите три месеца също са по-резервирани.

Конкуренцията в сектора продължава да е главният проблем за развиването на бизнеса. Регистрирано е и повишаване на отрицателното въздействие на фактора „ несигурна икономическа среда “, който измества на трето място усложненията, свързани с незадоволителното търсене.

По отношение на продажните цени по-голяма част от търговците чакат те да останат без смяна през идващите три месеца.

Услуги. През март съставният индикатор „ бизнес климат в бранша на услугите “ понижава с 3.1 пункта, което се дължи на резервираните оценки и упования на мениджърите за бизнес положението на предприятията. По отношение на търсенето на услуги актуалната наклонност се прави оценка като леко понижена, до момента в който упованията за идващите три месеца са удобни.

Основните фактори, затрудняващи активността, остават свързани с конкуренцията в сектора, несигурната икономическа среда и дефицита на работна мощ. Същевременно последната анкета регистрира нарастване на неподходящото влияние на фактора „ незадоволително търсене “.

Относно продажните цени в бранша на услугите мениджърите плануват те да запазят своето ниво през идващите три месеца.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР