През март 2020 г. няма да има готовност за внедряване

...
През март 2020 г. няма да има готовност за внедряване
Коментари Харесай

Очакват тол системата отново да се забави

През март 2020 година няма да има подготвеност за внедряване на тол системата у нас. Това мнение изрази Димитър Димитров от Камарата на автомобилните превозвачи в България пред Bloomberg TV Bulgaria. Според Димитров има нужда от стесняване на обсега на системата и покриване само на автомагистралите и пътищата I клас, които са част от интернационалните коридори. " Такъв е и европейският образец ", разяснява той. Според Димитров всички страни в Европа стартират да вкарват тол системата с много по-малък обсег. 6 хиляди км, които за момента е планувано да се обзет у нас, са към 20% от републиканската пътна мрежа. Гостът уточни, че системата би трябвало да бъде въведена за всички транспортни средства. Съседните на България страни, като се изключи Унгария, имат тол система, само че тя е годна за всички - и леки, и тежкотоварни коли, твърди браншовикът.

Както е известно, стартът на " печатницата за пари " беше отсрочен от 16 август 2019 година за 1 март 2020 година Причината бе, че към момента не се знае какъв ще е обсегът на платените пътища и таксите за тях. А в този момент се оказва, че и нормативно страната не си е свършила работата с промени в наредби според условията на закона. Не са подготвени и цифровите карти за таксуване. Това стана ясно от писмен отговор на министъра на районното развиване Петя Аврамова до депутатите от Българска социалистическа партия Георги Свиленски, Димитър Данчев и Любомир Бонев, даден преди месец.

Дигиталната карта за таксуване на камионите и рейсовете към момента не е подготвена. Причината за това се оказват поставените пътните знаци за начало и завършек на обитаемото място (№11 и №12). Направена инспекция на терен открила, че огромна част от тях се намират тук-там, които не подхождат на настоящия общ или обстоен организационен проект. Освен това следва да се вкарат нови пътни знаци, за които ще се изисква заплащането на е-винетка или тол такса. За задачата е подхваната смяна в Наредба №18 от 23 юли 2001 година за сигнализация на пътищата с пътни знаци. Те ще се слагат на мястото, от което поражда задължението за заплащане на такса, и надлежно имат отношение към цялостната организация по въвеждането на електронната система за събиране на пътни такси. Промените в наредбата за пътните знаци бяха оповестени на 9 септември и занапред следва да бъдат признати. След това ще би трябвало да се разгласи поръчка за изработването им. Към момента районното министерство няма изясненост какъв брой пари ще са нужни за това, тъй като не знае обсега на платените пътища за тировете.

 

fakti.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум-->



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР