През март 17.2% от фирмите са започнали съкращения на работници

...
През март 17.2% от фирмите са започнали съкращения на работници
Коментари Харесай

Още през март 17% от фирмите са започнали съкращения

През март 17.2% от компаниите са почнали съкращения на служащи и служители заради рецесията, подбудена от ковид. Това демонстрира експресно бизнес проучване на Национален статистически институт измежду 1340 предприятия с близо 87 000 заети, направено при започване на април.

Статистическият институт стартира ежемесечни бизнес анкети, които да илюстрират по какъв начин коронакризата и изключителното състояние се отразяват на стопанската система на страната. Всяка втора интервюирана фирма отчита спад в приходите от продажби през март спрямо февруари. 15% от интервюираните са оповестили, че стопират краткотрайно работа от април, а 2% - изобщо.

Изследването демонстрира, че през март затруднените работодатели най-много са пускали чиновниците си заплатен отпуск - 42%. В неплатен са били служащите на 24% от компаниите. В 28% от фирмите служителите вече работят от вкъщи, а 11.3% са минали на повърхностен работен ден. От мярката " 60/40 " са се възползвали едвам 7.5% от предприятията.

Тези съотношения обаче рязко ще се трансформират още от април, защото през март рецесията стартира втората половина на месеца и към момента не бе по този начин осезаема. Така да вземем за пример се чака доста на нарасне делът на фирмите, които редуцират служащи, защото 24% от интервюираните са съобщили, че ще бъдат принудени на тази стъпка в идващите месец-два. В първата седмица на април общественият министър Деница Сачева заяви за 72 000 българи изгубили работата си от началото на рецесията.

Има и компании, които са отчели растеж на продажбите през март - 9.5% от всички интервюирани. Изследването на Национален статистически институт не показва от кои браншове са те, само че е ясно, кои бизнеси процъфтяват в изискванията на коронакризата - произвеждане и търговия с храни, медикаменти, електронна търговия, произвеждане на дезинфектанти и защитни дрехи.

Туризмът и хотелиерството са измежду най-пострадалите браншове, по тази причина Национален статистически институт стартира всеки месец да организира анкетно изследване за местата за настаняване. 62.5% от интервюираните над 2336 хотели, къщи за посетители и частни квартири са показали, че имат желание да понижат цената на туристическите пакети и нощувките след повдигането на изключителното състояние. Половината от хотелиерите са подготвени да предложат на своите клиенти различен интервал за потребление на направените резервации. Около 6% обаче са декларирали, че няма да може да възстановят работата си след изключителното състояние. 

По отношение на наетия личен състав през март 40.8% от хотелиерите са подхванали като мярка „ заплатен отпуск “, следвана от съкращения - 35.4%, и неплатен отпуск - 31.7%. От мярката " 60/40 " са се възползвали 17% от компаниите в сектора.

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР