През мандата на Си Цзинпин Китай се върна назад политически

...
През мандата на Си Цзинпин Китай се върна назад политически
Коментари Харесай

Протестите в Хонконг клатят целия проект на Си Цзинпин

През мандата на Си Цзинпин Китай се върна обратно политически

Университети стават бойни полета, а протестиращи хвърлят коктейли " Молотов " против полицията - обстановката в Хонконг се трансформира в призрачен сън за китайския президент Си Цзинпин. Част от суверенна територия на Китай пропада в гневна безредица, до момента в който той е трансформирал възобновяване на силата и достолепието на страната в централна тематика на ръководството си, написа Гидиън Ракман във Financial Times.

Президентът показва, че непосредствената причина за рецесията не е по негова виновност. Искрата пламна поради законопроект, допускащ екстрадицията на обвинени от Хонконг към вътрешността на Китай. Това беше концепция, задвижвана от локалното ръководство, и когато Пекин видя мощната съпротива, планът на закон беше отдръпнат. Но до тогава митингите се разраснаха и набраха инерция.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Ужас от цялостната интеграция

Си Цзинпин обаче носи по-голямата отговорност. От идването му на власт Китай стана по-авторитарен и това укрепи недоволството на Хонконг към ръководството в Пекин. В подетата акция против корупцията редица известни политически и публични фигури изчезнаха от общественото пространство, а над 1 млн. души бяха изпратени в поправителни лагери в Синдзян. Нетърпимостта към свободата на словото и изборният метод към закона се ускориха.

Във формулата " една страна, две системи " постоянно е имало напрежение, само че през мандата на Си Цзинпин Китай се върна обратно политически - започнаха да бъдат съживявани маоистки лозунги, арестуват се цивилен деятели и се затварят неправителствени организации. Затова не е учудващо, че Хонконг следи с смут изгледите за цялостна интеграция с Китай.

Отделна хонконгска еднаквост

Настоящият протест повдига въпроси освен за метода, по който президентът пробва да потуши недоволството, само че и за целия му план. Неговата мантра е " обновяването на китайския народ ", а в центъра й е връщането на националната териториална целокупност. След Хонконг идната стъпка би трябвало да бъде Тайван. Но в случай че Пекин не може да овладее хонконгските улици, концепцията, че ще реализира триумф с Тайван, наподобява неправдоподобна.

Освен това митингите подкопават централния дирек в патриотичното обучение, прокарвано от ръководещите, а точно че има " един Китай " и че всички китайци желаят обединяване. Сега е ясно, че мнозина в Хонконг не считат, че етническата взаимност може да отслаби техните политически терзания по отношение на държавния строй. Даже в противен случай – те от ден на ден оформят обособена еднаквост, която постоянно е цялостна с предубеждения по отношение на останалата част на страната. Всичко това носи съществени главоболия за Си Цзинпин.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР