През лятото на 2018 г. Доналд Тръмп след срещата си

...
През лятото на 2018 г. Доналд Тръмп след срещата си
Коментари Харесай

SIPRI: При Тръмп Северна Корея увеличи двойно своя ядрен потенциал

През лятото на 2018 година Доналд Тръмп след срещата си със севернокорейския водач Ким Чен Ун означи в Twitter триумфа от диалозите: " Откакто встъпих в служба, всички могат да се почувстват в по-голяма сигурност. Ядрена опасност от страна на северна Корея повече няма ". Това напомня шведската телевизия SVT на уеб страницата си под заглавие Under Trumps tid vid makten har Nordkorea fördubblat sin kärnvapenarsenal.
Обаче откогато Тръмп се оказа в Овалния кабинет, Северна Корея доста усили своя нуклеарен боеприпас. Броят на бойните глави от януари 2017 година набъбна най-малко два пъти.
" По нашите пресмятания е по този начин. Но съгласно някои оценки, да вземем за пример на южнокорейското държавно управление, това число е по-голямо ", отбелязва шефът по въпросите на нуклеарното оръжие в Стокхолмския институт по проучване проблемите на мира (SIPRI) Шенън Кайл.
Според новия отчет на SIPRI, към януари 2020 година Северна Корея към този момент разполагала с 30-40 нуклеарни бойни глави. За съпоставяне през януари 2017 година техният брой бил 10-20. От тогава Тръмп три пъти се срещал с Ким Чен Ун и обсъждал казуса с разоръжаването.
" Става дума за неуспех на неговата политика по редуциране на нуклеарния боеприпас на Северна Корея. При това Пхенян даде ясно да се разбере, че не желае да взе участие в този разговор, в случай че Съединени американски щати по някакъв метод не застанат отсреща ", означи Кайл.
SIPRI установи, че Северна Корея с огромна възможност разполага с ракети с дребна и междинна отдалеченост. Независимо от изказванията на севернокорейското управление, няма никакви доказателства, че Пхенян има настоящи ракети с отдалечен радиус, способни да доближават територията на Съединени американски щати.
" Ние към момента знаем малко за характерностите на тези бойни глави, да вземем за пример каква е взривната им мощност ", признава Кайл.
При това има въпроси и към севернокорейската система за взимане на решения и за аления бутон, не на последно място в подтекста на неотдавнашното изгубване на Ким Чен Ун от медийното пространство.
" Северна Корея, съгласно болшинството наблюдаващи, разполага единствено с извънредно рудиментарна система за командване и ръководство. Аз мисля, че има някакъв мотив за безпокойствие, само че не в процеса за взимане на решения, а по-скоро по какъв начин тези решения минават през низовите звена ", обобщава Шенън Кайл.
Превод: Ганчо Каменарски
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР