През лятото на 1990 г. в Партийния дом се намира

...
През лятото на 1990 г. в Партийния дом се намира
Коментари Харесай

Подпален е Партийният дом в центъра на София

През лятото на 1990 година в Партийния дом се намира клубът на Българска социалистическа партия, а площадът в близост е средище на цивилен митинги, измежду които палатковите лагери Град на истината и на придвижване „ Инициатива за гражданско непокорство “. При дебатите във Великото национално заседание Съюз на демократичните сили слага въпроса за унищожаване на комунистическите знаци, само че Българска социалистическа партия е срещу. В Партийния дом пламва пожар в нощта на 26 август 1990 година след предизвестие на Пламен Станчев, член на „ Инициатива за гражданско непокорство “, че ще се самозапали, в случай че от пилона не бъде отстранена петолъчката, която е знак на непозната страна ". Константин Тренчев също предизвестява, че в случай че петолъчката не бъде свалена, постройката може да бъде щурмувана.
Това фактически се случва и към 23:00 ч. постройката внезапно пламва, като при щурма на тълпата е унищожено и разграбено имущество в 94 пространства. По-късно следствие открива, че нахлуването, палежът и разграбването са осъществени „ стихийно и неорганизирано от екзалтирани екстремисти “. Изразените подозрения, че постройката е подпалена от сили на Българска социалистическа партия, за да се унищожат архиви, а щурмът и разграбването са инсценирани от добре готови подстрекатели, в никакъв случай не се потвърждават.
 Родена е Фаустина Ковалска, полска монахиня Родена е Фаустина Ковалска, полска монахиня
Мария Фаустина Ковалска е родена на 25 август 1905 година в село Глоговец, покрай град Ленчица. Тя е третото подред от десетте деца в семе...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР