През лятото Мъртво море се разделя на два слоя: топъл

...
През лятото Мъртво море се разделя на два слоя: топъл
Коментари Харесай

10 сантиметра солни кристали се натрупват по дъното на Мъртво море всяка година

През лятото Мъртво море се разделя на два пласта: топъл супер солен пласт, който се нарежда над по-хладен и по-слабо солен пласт, написа The Guardian. Изследването, оповестено в Research Resource Research, демонстрира, че когато дребните безредици пречупят тази граница, те предизвикват солените водни стълбове да обхванат в долния пласт. 
Топлата вода задържа повече сол от хладната вода, тъй че стълбовете да изстинат, те образуват солни кристали, които по-късно се утаяват на морското дъно.
Мъртво море - това солено езеро, миещо крайбрежията на Йордания, Израел и Западния бряг на р. Йордан е близо 10 пъти по-солено от океаните. През последните десетилетия отклоняването на сладководни потоци го направи още по-солено и от 1979 година учените следят кристали на солта, които падат като „ сняг “ на дъното, където вършат натрупвания до 10 см всяка година. Това е единственото място в света, където това се случва и в този момент учените считат, че знаят за какво.
Мъртво море е ситуирано на 430 метра под морското ниво и спада с към 1 метър за година. Площта му е от към 1020 квадратни километра. Дълго е към 76 kм и необятно 18 kм, като най-дълбоката точка е на 400 м.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР