През лятото, когато е започнало планирането на контраофанзивата, Киев е

...
През лятото, когато е започнало планирането на контраофанзивата, Киев е
Коментари Харесай

NYT: Успехът на Украйна се дължи и на доверието между разузнаванията

През лятото, когато е почнало планирането на контраофанзивата, Киев е засилил обмена на данни с американските разследващи служби, което му разреши да освободи обилни територии в североизточната част на страната през последните дни. Това написа New York Times, като се базира на американски чиновници. В обявата не се прецизира какъв тип информация са разменили страните.

" По време на войната Съединените щати дават на Украйна информация за командни пунктове, хранилища за муниции и други основни обекти на съветските военни линии ", написа The New York Times.



Интензивната обмяна разрешава в това число и на американското разузнаване да дава по-адекватна информация.

Подобна разследваща информация в действително време е разрешила на украинците да се насочат към съветските сили, да убият висши генерали и да принудят доставките на муниции да бъдат преместени по-далеч от съветските фронтови линии.

New York Times напомня, че чиновници на американското разузнаване са декларирали, че постоянно са имали по-добра визия за военните проекти на Русия, в сравнение с за тези на Украйна. Притеснени, че шерването на оперативните им проекти може да разкрие слабите им места и да обезсърчи продължаващата американска поддръжка, украинците са пазели деликатно оперативните си проекти.

Явно обаче по време на създаването на проекта за контраатака, управлението на Киев е решило, че шерването на повече информация със Съединени американски щати ще помогне за обезпечаването на по-голяма помощ и триумф, настояват американски чиновници.

Високопоставени американски чиновници отхвърлят детайлности за това до каква степен Украйна е споделила проектите си и какъв брой и какви препоръки са предложили Съединените щати, само че един от тях е декларирал пред NYT, че американците " непрекъснато " са обсъждали с Киев методите, по които Украйна би могла да забави съветското нахлуване в източната част на страната.

Постиженията в североизточната част на страната, в това число завладяването на Изум, основен железопътен възел, са най-важните триумфи, които Украйна е постигнала до момента, правят оценка военни наблюдаващи.

Все още не е ясно какъв брой огромно стратегическо значение ще имат тези триумфи, само че има признаци, че актуалната атака може да е начален стадий, който може да отблъсне доста съветската фронтова линия, декларират военни специалисти и някогашни чиновници на разузнаването.

" В продължение на няколко месеца смятах, че Украйна ще изтласка Русия назад към линията от 23 февруари до края на годината ", споделя генерал-лейтенант в оставка Фредерик Ходжис, някогашен върховен командващ на американската войска в Европа, визирайки навечерието на съветското навлизане. " Наблюдавам съветската логистика и просто ми се коства, че те не могат да устоят на това. Техният морал и дисциплинираност и всичките им проблеми с живата мощ - просто не е стабилно за тях да създадат това, което се опитваха да създадат ", е оценката на Ходжис.

Според него триумфът на украинците от последните дни в устрема да си върнат земите в южната и източната част на страната може да се развие по-бързо, в сравнение с той е предполагал и даже да сътвори предпоставки за опит за връщане на Крим през идната година.

И други специалисти се съгласяват, че наклонността може да се обърне в интерес на Украйна.

" Контраофанзивата на украинската войска се развива по-бързо и заема терен ", споделя и Мик Мълрой, някогашен чиновник на Пентагона и офицер от Централно разузнавателно управление на САЩ. " Сега е моментът украинската войска да употребява всяка опция, която има, с цел да понижи и унищожи съветския военен потенциал. "

Настоящи и някогашни американски чиновници хвалят сложността на украинската подготовка за контранастъпление. Решението на Украйна да обявява контранастъплението си на юг, преди да нанесе удар на североизток, е общоприета техника за илюзия, употребена от американските войски за специфични интервенции, които образоват украинците от анексирането на Крим през 2014 година насам.

" Тези момчета са били обучавани в продължение на осем години от специфичните елементи ", споделя Евелин Фаркас, чиновник на Пентагона за Украйна и Русия в администрацията на Барак Обама.

Въпреки че известията към настъплението в южната част на страната може да са били нещо като финт, чиновниците споделят, че този удар също има значение. Дори и дребни триумфи на юг ще затруднят съветските сили при завладяването на пристанищния град Одеса, което пък е цел на президента Владимир В. Путин.

Въпреки това към момента е прекомерно рано да се дефинира дали украинските военни могат да продължат настъплението си.

Настъплението ще натовари украинците, които страдат от дефицит на доставки, изключително на артилерийски снаряди. Тяхната войска също понася тежки загуби, а прекосяването в нахлуване е по-трудно и по-трудно за поддържане от отбраната. Някои американски чиновници предизвестяват, че колкото по-успешна е Украйна през идващите няколко дни, толкоз повече Русия ще търси способи да отвърне на удара.

Но новата атака сподели по какъв начин съветските сили не са в положение да преодолеят съществени проблеми, разкрити в първите дни на спора.

Руските военни не престават да се борят с логистичните проблеми. Руската войска не е в положение да усили индустриалната си база, с цел да отговори на условията на войната, считат източници на NYT. Украинската противовъздушна защита към момента заплашва съветските самолети, което пречи на Москва да употребява цялостния капацитет на своята войска.

Русия може и да преразгледа решението си да не организира огромни планове за създаване на сили за възобновяване на настъплението в Украйна, в това число и готовност. Владимир Путин може също по този начин да се опита да употребява разнообразни тактики в новата фаза на войната, изключително в случай че счита, че моралът на Украйна получава сериозен подтик от сполучливата контраатака.

Не се изключва руснаците да прибягнат до хакерски атаки.

Георгий Дубински, заместник-министър на цифровата промяна на Украйна, предвижда, че през идващите зимни месеци Русия ще се опита още веднъж да нападна украинската енергийна система, като повреди електропреноса или спре тръбопроводите.

" Следващата фаза е, че те ще се опитат да поразяват нашия енергиен и финансов бранш ", сподели господин Дубински. " Този сюжет сме го виждали и преди. " През 2015 година Русия нападна енергийната мрежа на Украйна. Но този път Украйна чака Русия да употребява по-целенасочени фишинг офанзиви.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР