През лятото бях в освободената Херсонска област. Карахме и карахме.

...
През лятото бях в освободената Херсонска област. Карахме и карахме.
Коментари Харесай

Фронтът трябва да се опира на тила

През лятото бях в освободената Херсонска област. Карахме и карахме. Километър след километър. Беше пусто и празно. Понякога се минаваха не изключително огромни контролно-пропускателни пунктове. И по този начин - нищо. Херсонска област като цяло не е доста гъсто обитаема, защото е селскостопански регион. Но не приказвам за локалните. Имам поради, че фронтът беше на към двадесет километра от Херсон и аз имах вяра, че фронтовата зона ще бъде наситена с войски от втория, третия ешелон и тиловите служби. Мислех, че по пътя ще срещнем елементи, щабове, полеви кухни, цялата военна техника, позната на всички от филмите за Великата отечествена война. Там нямаше нищо.

Носехме " филантропична помощ " (боеприпаси, събирани от доброволци за нашите военни) на едно отделение. Дълго време карахме през пустотата, пристигнахме, намерихме не доста огромна част в лагера, от която нямаше друга единица в зрителен контакт.

Тогава не писах за това. За да не издавам по нехайство военни секрети. Въпреки че всички към този момент знаят всичко. Американските спътници виждат от космоса, врагът също има задоволително информатори. Но въпреки всичко, с цел да не приказваме празни приказки. Плямпалото е божи подарък за шпионина. Но от този момент непрестанно се безпокоя за Херсон. Не знам за Харков, не съм виждал Харковска област и не мислех, че там може да е същото. Видях Херсонска област. И от самото начало бях доста обезпокоен. Питах военните, питах политиците: ще има ли пробив? Особено се тормозих, когато ВСУ минаха в контранастъпление в Херсонско направление. Успокоиха ме, че всичко е под надзор. Добре.

Моят редактор ми сподели: напишете нещо за усещанията си от пътуването до освободената Херсонска област. И тогава не можех да пиша. Защото главното ми усещане беше: фронтът се държи на тънка алена линия от фронтови елементи, зад които няма никой.

Изразът " тънка алена линия " идва при нас от британския език и поражда по време на Кримската война. Тогава британците (всъщност шотландците) посрещат офанзивата на съветските казаци, строявайки се в две линии вместо в четири, тъй като би трябвало да затворят дълъг фронт, а алените им униформи се виждат отдалеко като тънка линия (има и сини униформи на други звена, подредена комбинирана комбинация и като цяло всичко не е тъкмо по този начин, само че няма значение). Алегорично изразът стартира да значи непреклонност на границата на човешките благоприятни условия, а също и разпъване на дребна войска на дълга фронтова линия. Това е безсмислена маневра, същата като „ офанзивата на леката конница “ - друга фраза, която обогатява британския език след Кримската война. Като цяло Кримската война на евро-турската коалиция с Русия, която сякаш не е най-голямата от войните, заема непропорционално огромно място в историческата памет и националното схващане на британците. Интересна тематика е за какво.

Вече мога да пиша за това, тъй като публично се признава обстановката с неналичието на войски за създаване на отбрана в дълбочина и засищане на териториите. Освен това е оповестена частична готовност точно за поправяне на обстановката. Така че не разгадавам никакви секрети.

По отношение на дължината на фронта, във връзка с обсега на териториите, във връзка с мащаба на военните дейности, актуалната към момента специфична военна интервенция (СВО) е изцяло сравнима с интервенциите на 1-ви украински фронт през 1943 година И местата на събитията са съвсем същите. Но в самото начало, като част от 1-ва украинска, ние имаме осем армии, като броим танковите и въздушните армии, с обща бройка 700 хиляди души. А от страна на германците, Първи украински се опълчи основно на 4-та танкова войска (група) на Вермахта, която имаше сила160 хиляди. И даже в случай че вземем поради всички спомагателни елементи, дадени от Хитлер за подсилване на 4-та танкова, въпреки всичко от 1943 година руските войски непрекъснато поддържат и усилват численото си предимство на този фронт. Което е още по-необходимо, като се има поради, че руските войски са в нахлуване, освобождавайки Украйна.

Тези 700 000 бойци от Червената войска, несъмнено, не всички се бият на фронтовата линия. Със сигурност по-малко от половината от целия фронт е на фронтовата линия. Съветското командване се научава даже при осъществяване на настъпателни интервенции да построява ешелонирана защита, да разполага с запаси и да насища тила с войски. Но немците, които нямат задоволителен мобилизационен капацитет, са принудени да изкарат съвсем всичките си войски в първата линия. Това оказва помощ да се печелят блицкригове, само че такава тактичност не работи дълго време във война. Фронтът би трябвало да се опира на тила. Тилът би трябвало да бъде компактно кондензиран с войски.

В противоположен случай има място за работа на диверсионно-разузнавателни групи на съперника, благоприятни условия за пробив, рейдове, опити за обграждане. При плътни ешелони всеки рискован рейд бързо изгаря.

Освен това окупираната територия би трябвало да бъде не официално, а действително следена. Да не се разрешава на локалните нацисти да надигнат глава. Да се подсигурява сигурността на работата на военно-гражданските администрации, общините, комуналните служби, медицината, учебните заведения и всичко останало.

Точно за това е и мобилизацията на резервистите. За засищане на тила с войски. Малко евентуално е новосъздадените елементи от мобилизирани жители неотложно да бъдат изпратени да щурмуват противников позиции. За да създадат това, не престават да натрупват постоянни войски. Никой не стопира набирането на военна работа по контракт или, да вземем за пример, в героичния " Вагнер ". Резервистите най-вероятно ще бъдат назначени във втори, трети ешелон, в тила и за обезпечаване на сигурността.

За някои поданици на Русия новината за частична готовност прозвуча като гръм от ясно небе. За тях война не е имало. Нищо не ги засягаше. Но в Донецка и Луганска национални републики (които скоро ще станат райони на Руската федерация) беше осъществена готовност от първия ден на СВО. Повикани бяха хиляди резервисти. И макар че имаше разнообразни случаи (на война всичко се случва), те главно се пробваха да слагат резервистите в тила, а не на предната линия.

Друго е, че не доближиха (и не достигат) нито фрагменти за предната линия, нито мобилизирани за тила. Вероятно по тази причина (въпреки че Генералният щаб не рапортува както на мен, по този начин и на вас) понижиха дължината на фронта: първо напусна региона на Киев, след това този на Харков. За да не стои като " тънка алена линия ", зад която е пустош.

Не е належащо да споделяме, че „ спецоперацията протича по проект и изпреварващо “. Звучи безсмислено и неуместно. Военните проекти постоянно се поправят съгласно дейностите на съперника и измененията в обстановката. Това е добре. Съветското командване, спечелило войната с обединена (хитлеристка) Европа, непрестанно трансформира и поправя своите проекти. Сталинградският казан, да вземем за пример, е резултат от една такава навременна промяна. Първоначално е планувано да не се обкръжават немците покрай Сталинград, а да се превземе Харков. Просто не се опасявайте да кажете истината. Народът ще разбере. Ситуацията се промени и проектът също се промени. Но задачите остават същите.

Срещу нас в Украйна води война освен украинският нацистки режим, само че и целият групов Запад, управителен от Съединените американски щати. Те прекъсват мирните договаряния. Те не крият желанията си да победят Русия, а по-късно да я унищожат и разчленят. Това значи, че би трябвало да се подготвим за сериозна война по всички правила: да укрепим фронта и да наситим тила с войски. Колкото по-добре сме готови, толкоз по-бързо ще приключат военните дейности и в Донбас ще настъпи дълго чаканият мир.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР