През лято-есен 2019 година се организира първия по рода си

...
През лято-есен 2019 година се организира първия по рода си
Коментари Харесай

Стаж за млади физици-олимпийци в Експериментална школа „Попминчев“

През лято-есен 2019 година се провежда първия по рода си летен стаж за млади гении в българската физика под патронажа на Фондация „ Тео “ и благодарение на световноизвестния български физик Теньо Попминчев.

Теньо прави първите си крачки в света на физиката в школата за олимпийци на Теодосий.

През 2003 година стартира pабота в инcтитyта ЈІLА към Колорадския университет в Болдър, който е международен водач по атомна, молекулярна и оптична физика с пет Нобелови награди в тази област за последните две десетилетия.

През 2016 година българинът попада измежду десетте най-обещаващи учени в света на авторитетното научнопопулярно списание Science News.

През 2018 година Теньо започва лични лаборатории на два континента – Popminchev Labs към University of California, San Diego и към Техническия университет във Виена – TU Wien, фокусирани върху нови технологии за атосекундни рентгенови лазери и квантова физика.

През 2019 година се ражда концепцията за съдействие сред школата за млади гении на Теодосий и пробната школа за лазерни и атосекундни рентгенови технологии към лабораториите на Теньо.

Целта е да се даде високотехнологично образование на най-перспективните млади български физици посредством летен стаж в Popminchev Labs в Сан Диего, Калифорния. За задачата се набират дарения към Фондация „ Тео “ за разноските за превоз, храна и настаняване на трима стажанти за интервал от три седмици през лято-есен 2019, отличили се с медали на международни олимпиади.

Учениците ще бъдат съпроводени от Теодосий Теодосиев през част от престоя им.

Предварително избраните дати за 2019 година са 26 август – 14 септември. Размерът на предстоящото дарението е $15000.

Стажантите за 2019 година са топ медалистите ни от интернационалните надпревари по физика и математика, млади български очаквания в региона на науката.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР