През изтичащия си пореден четиригодишен мандат като кмет на София

...
През изтичащия си пореден четиригодишен мандат като кмет на София
Коментари Харесай

Топ 5 на провалите на Фандъкова

През изтичащия си следващ четиригодишен мандат като кмет на София Йорданка Фандъкова ясно сподели, че с доста сфери не може да се оправи. Решаването на проблемите в някои области от столичната реалност не й се удаде, колкото й да се пробва в предизборната конюнктура да оправдава доста свои дейности или бездействия. Дали на кметицата не й стигат силите, дали липсва кадрови потенциал или зад неуспехите стоят някакви други скрити фактори, не е най-същественото. Фактите са си обстоятелства и никой от управническия екип няма по какъв начин да обори действителността, с която се сблъскват столичани през последните години.

Ярките провали на гербаджийското ръководство на София могат да се подредят в самобитна ранглиста, спорейки един с различен какъв да е по-напред в Топ 5.

Презастрояване

Безразборното презастрояване на града няма по какъв начин да не поведе парада на неуспехите в ръководството на Йорданка Фандъкова. И последните 4 години не стигнаха, с цел да се направи оценка на протичащото се из регионите на столицата, да се набележат сериозните точки и да стартира да се работи в публичен интерес. Вместо това ясно се появи, че частният надвива и необятно му се отварят портите за безчинстване. Управляващите позволиха две неточности - от една страна, не сложиха точни граници къде да се строят високи здания, от друга, не взеха ограничения против офанзивите за " усвояването " на междублоковите пространства и зелените площи. Това стана допустимо поради реституцията в действителни граници, разширена с лобистки закони, която разпарчатоса някои квартали и ги направи лесна жертва на инвеститорския интерес. Вариантът за скоростно отчуждаване на най-спорните терени не бе прибавен от общинското управление и в навечерието на изборите стотици бомби тиктакат в очакване да избухнат в следващия квартал. Десетки митинги ознаменуваха хорското неодобрение, само че в доста малко случаи то бе взето поради от ръководещите. Нерешени стоят и проблемите, засягащи неуместни огромни планове като небостъргача на " Артекс " в " Лозенец ", както и желанията за градеж на 150-метрова постройка в " Стрелбище ".

Ремонт на ремонта

Няма кой да прави ремонт, няма и кой да го управлява. Очевидно под това мото работи през четирите години властта на " Московска " 33. Кадровото изтощение на всички равнища дамгоса опитите за огромни реконструкции на значими публични обекти и те не сътвориха упования пиар резултат. За позорния неуспех с ремонта на ул. " Граф Игнатиев " спомените са напълно пресни. Кметството направи несполучлив опит да трансформира отрасловия зам.-кмет Евгени Крусев в бушон, той към момента е обвинен за ощетяване на общината, а делото против него тече.

" Графът " обаче не е казус през изминаващия мандат. Ремонтът на бул. " Княз А. Дондуков ", приключил тъкмо преди две години, увенча острия властови недостиг и популяризира термина " ремонт на ремонта ". Некачественото и забавено осъществяване на плана, което стартира да прозира още в разгара на лятото, не донесе общински оставки, само че постави сериозна черна точка за ръководещите. Успоредно със злощастния ремонт в друга част от центъра на София се зароди различен провал на властовите фантазии за необятна известност и социална поддръжка. Продължителното възобновяване на пространството пред емблематичния Национален замък на културата, обвързвано с европредседателството на страната, също приключи с провал. Положените нови плочи устояха единствено 5 месеца и се надигнаха гузно, афиширайки некачествено осъществяване. Сега сме в очакване в близко време да стартира и цялостно възобновяване на друго значимо за града пространство - към църквата " Света Неделя ". Остава ни единствено да си плюем в пазвите, да хвърлим сол през лявото рамо и да се завъртим три пъти, с цел да развалим магията на неуспеха.

Чистота на въздуха

Колкото и да се пробва да изтъкне дребните стъпки, които подхваща в жалките си опити да се оправи с мръсния въздух в София, общината към момента е надалеч от сериозната битка с обгазяването на столичани. Няколко заменени печки в периферията на града, циркулиране на служители из ромските домове в търсене на това какви токсини влизат в печките им през зимата, както и слагането на 22 станции за следене на чистотата на въздуха предизборно, няма по какъв начин да се отчетат като забележителни ограничения в тази област. Замърсяването на въздуха и тровенето на софиянци са фактически сложни за превъзмогване проблеми и изискват дълготрайна политика и действителни дейности. Години обаче не стигнаха на локалната власт да осъзнае сериозността на въпроса. Вместо това слушахме за забравени и забавени стратегически екодокументи, за бягане след зародили към този момент спешни обстановки и " зелен " билет, с който Фандъкова се пробва да излезе суха от рецесията. Въпреки че нееднократно опозицията й предложи елементарни ограничения при рискови обстановки, потребни непознати практики и вероятен излаз от задушливи обстановки, тя не се поддаде и идната зима не се обрисува по-различна от предишните. А на столичани не им остава нищо друго, с изключение на да си поставят спонтанни сензори на неправителствени организации и да наблюдават онлайн качеството на въздуха.

Детски градини

Обхватът на децата в забавачките и неналичието на задоволително места за всички малчугани е тематика, по която има безумен спор сред родители и община от години. Пререканията в търсене на истината в действителност се трансфораха във война. Тоталното разминаване сред позициите на двете страни трагично пролича и в предизборната конюнктура. Йорданка Фандъкова продължава френетично да тръби, че е построила 100 детски градини. Родителите, обезумели, не престават да ги търсят и недоумяват за какво детето им не е признато в някоя от тях. " До края на годината чакам още 5 детски градини да бъдат приключени, строим общо 8 сега и започваме още 9 ", жонглира с числа кметицата. " Обявявам ви за най-големите каръци на планетата, към този момент нямам доверие на нищо..., на система, на генератори, на нищо! ", крещи истерично майка на неприето дете в отговор на импровизациите на властта. Факт е, че макар разширението на съществуващи ясли и градини и спорадичното появяване на изцяло нова постройка на места, дефицитът тук-там главно за по-малките деца е сериозен и не трябва да се прикрива с безсрамни неистини.

Трафик, ЦГМ и паркиране

Движението по улиците, неналичието на паркинги и лавинообразното разширение на платените сини и зелени зони, редом вървящи с баснословните облаги на черната дупка, наречена Център за градска подвижност (ЦГМ), не могат да не влязат в Топ 5 на кметските провали. Задръстванията, както в центъра на града, по този начин и по кварталите, се трансфораха в синоним на нежеланието на администрацията за същинско градско обмисляне. Обществените паркинги в сериозни пунктове още са мираж, неосъществена фантазия, на вятъра заричане. В същото време ЦГМ продължава да натрупа забележителни облаги, които отиват неизвестно къде, само че не и по предопределение. Че паркирането е приоритет на ръководещите, обаче въпреки всичко проличава точно по активите на общинското сдружение. Платените зони за почасовото оставяне на колите се разпростират с небивала скорост и границите се дърпат от ден на ден към периферията, заплашвайки да влязат и в по-крайните квартали. В очакване все в миналото парите от тази активност да отидат където би трябвало, столичани се избавят поединично, псувайки по светофарите. Тук не може да не се спомене и огромният неуспех на така наречен билет система, която трябваше да вкара ново таксуване в градския превоз - съгласно времето или съгласно дистанцията. 80 млн. лева се плануват за нея, само че още не се намира претендент да ги оползотвори.

Подреждането в Топ 5 напълно не е задоволително, с цел да побере всички основни неуспехи от гербраджийското ръководство. Извън класацията остават водената от години към банкрут " Топлофикация ", пререканията към инсталацията за изгаряне на РДФ горивото, провалените опити за концесии на разнообразни обекти и действия, продължаващото безчинстване на " Софийска вода " и така нататък На фона на всичко това обаче е значимото, че се строи още метро. Добре, че е то, та да се похвалят.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР