През изтичащата година 1,2 милиарда туристи са пресекли международните граници.

...
През изтичащата година 1,2 милиарда туристи са пресекли международните граници.
Коментари Харесай

Туризмът: глобална катастрофа или възможност за растеж

През изтичащата година 1,2 милиарда туристи са пресекли интернационалните граници. Към 2030 година броят на пътешествениците в света ще нарасне до 1,8 милиарда души.

Но този стремглав напредък на туристическия бизнес може да сътвори много проблеми и дори да се трансформира в световна злополука. А също по този начин може и да открие нови благоприятни условия за развиване на редица страни, предизвестява шефът на Световната туристическа организация Талеб Рафаи.

По неговите думи, на туризма постоянно се гледа като на нещо второстепенно, само че за доста странни тази промишленост може да стане мотор за икономическо и социалноо развиване.

В същото време, прекомерният напор на туристи постоянно нанася огромни вреди на естествената среда, неимоверно натоварва транспортната и другата инфраструктура на страните. Заплашва съществено съхраняването на международните културно-исторически полезности, които точно притеглят пътешествениците и са главен детайл за развиването на туристическия бизнес.

Според Талеб Рафаи, е належащо да се извърнат преимуществата на туризма в интерес на човечеството и да се минимизират неговите отрицателни последствия. И образци за такива помени към този момент има.

Едва ли някой смята мексиканския курорт Канкун за екологичен, показва Рафаи, представен от уеб страницата на Организация на обединените нации. Но там стават удивителни неща - наранена от човешката активност природа се възвръща, връщат се към живото мангровите гори. И с помощта на всичко това куротът още веднъж става прелъстителен за туристите.

От Световната туристическа организация означават, че 2017-а регистрира следващото се възстановяване на върха по количество на интернационалните туристи. Сред водачите по напредък са Китай, Южна Корея, Съединени американски щати и Канада.

Най-бурно повишение на броя на туристите след интервал на спад се следи в Русия и Бразилия - надлежно 27% и 35%.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР