През изтеклите почивните дни социалните мрежи и bTV сигнализираха за

...
През изтеклите почивните дни социалните мрежи и bTV сигнализираха за
Коментари Харесай

Кой има интерес в Гълъбово да дишат като в ауспух?

През изтеклите почивните дни обществените мрежи и bTV алармираха за следващо задушаващо обгазяване на град Гълъбово. Оказа се, съгласно формалната информация, че в събота в Топлоелектрическа централа "Брикел " бил изгорен димящ вентилатор и по тази причина били минали на работа с мазут. Това е обяснението от самата фабрика, добила печална популярност на един от първите замърсители на въздуха в България. От там обаче нищо не споделят за съглашението да се изгарят боклуци от Италия на територията на предприятието.

Както нормално в такива случаи от локалните подразделения на Министерство на околната среда и водите рапортуваха, че "...в съботния ден не са регистрирани превишения по нито един от следените индикатори на атмосферния въздух. Единствено е регистрирано завишение по индикатор серен диоксид към 17:00 ч. в границите на 218 микрограма при норма 350 микрограма ". Това съобщи Петя Папазова, шеф на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Стара Загора. Дали е по този начин обаче,кой да ти каже, както се пееше в една остаряла поп ария.

Потърсих за мнение дългогодишният предходен шеф на предприятието инж. Кънчо Филипов, който беше за малко и ръководител на партията "Лидер ", отишла към този момент небитието, както и някогашен народен представител в състава на 43-ото Народно събрание.

"Последните години не съм във фабриката и не съм наясно какви тъкмо са инсталациите, които са направени за изгарянето на отпадъците. Но съм безапелационен, че черният пушек, който видях от репортажите и в обществената мрежа е от изгаряне на боклуци, не може да се получи от друго, тй като в предприятеието има сероочистка. Може би тя е развалена и при изгарянето на отпадъците се получава подобен черен пушек. Доколко е безвреден за хората и въздуха, не мога да кажа, тъй като не зная какво горят. На мен са ми предложили доста пъти, до момента в който работех там, да ми докарват такива боклуци, които са пластмаси, които специфични машини трансформират в дреб. Тогава обаче Регионална инспекция за опазване на околната среда на нас не ни позволи да ги горим.

Сега несъмнено са създали някаква спомагателна апаратура, с цел да могат да ги преработват и изгарят. Комините там бълвати серен диоксид, обаче той не е подобен черен на цвят. Впрочем в последно време и топлофикациите в Сливен, Бобов дол също започнаха да горят боклуци и замъгляват атмосферата ". Това разяснява по тематиката от първа ръка някогашният шеф на "Брикел ". Настоящият и кметът на града не обичат да изясняват и да си подвигат телефоните на публицисти - локални и непознати. Това потвърдиха и сътрудници, които от години са репортери от района за централни издания.



Преди към два месеца общинският съвет в Гълъбово взема решение и гласоподава кметът да подписа съглашение за изгарянето на боклуци на територията на "Брикел " като се създадат и съответни добави усъвършенствания за задачата. Срокът е до края на годината и позволението се разписва от Регионална инспекция за опазване на околната среда.

За да бъдем обективни обаче, би трябвало да отбележим и, че обгазявания в града стават и от комина на дребната централа на "Брикел ", настояват локални познавачи. Та те си описват между тях следния "черен " анекдот: "Един гражданин на Гълъбово отишъл на разходка на Витоша и там от чистия въздух ми прилошало. Приятели, с цел да го съживят, незабавно го поставили под ауспуха на една кола ". Това го описват, с цел да илюстрират своето привикване с ситуацията. Тъжната истина е, че в предприятието работят 2-3 000 души, които устоят фамилиите си с работа в него и нямат различен потребен ход, с изключение на да се майтапят с черни вицове за мърсотиите, които дишат, и към които считат, че са станали резистентни.

Припомням, че при започване на юли прашна стихия покри Гълъбово. Тогава като причина бе посочено „ Черното езеро” на Топлоелектрическа централа „ Брикел”, където се складира пепелта от изгорелите въглища. Наложената на централата санкция след случая беше 15 хиляди лева
„ Те им позволяват работа без да им вършат оценки за влияние на околната среда, което за нас е недопустимо”, разясниха пред медии тогава от „ Грийнпийс” – България. Те са безапелационни, че през 2018 година Топлоелектрическа централа „ Брикел” е изхвърлила в атмосферата 85 000 тона серен диоксид. А в края на юли Европейската комисия заведе дело против България за превишаване на нормите за серен диоксид в региона на Гълъбово.

Местните хора либералистичен одобряват и споделят, че обгазявания и замърсявания тук постоянно ще има, тъй като сероочистващатаинсталация не може в цялостен размер да обгръща всички нездравословни излъчвания. Пушекът, споделят те, бил за плашене на софиянци. А тукашните се майтапят: "А, чичо Хрушчов отново е палнал цигара ", тъй като коминът се наричал "Хрушчов " и бил невисок и дебело като тогавашния руски началник.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР