През изтеклата година основната група купувачи на жилища вече са

...
През изтеклата година основната група купувачи на жилища вече са
Коментари Харесай

Купувачите на жилища се подмладиха с 10 г.

През изтеклата година главната група купувачи на жилища към този момент са с едно десетилетие по-млади - сред 26 и 35 години. Това демонстрират данните на организацията за недвижими парцели " Адрес ", които отреждат на тази група дял от 39%. Агенцията чака трендовете, проявени на пазара през 2019 година, да се задържат и през почналата - относителна непоклатимост на цените, покупка на заем, търсене на най-вече ново и качествено строителство, повече огледи преди решение за договорка.

Купувачи, които не знаят какво желаят

Данните на организацията за предишни интервали дефинират като водеща възрастовата група 35-45, само че към този момент е изместена от по-млади купувачи.

Те са сложни клиенти, тъй като не знаят тъкмо какви жилища желаят - хем да са чисто нови и съвременни, хем да им припомнят за дома, споделя Гергана Тенекеджиева, изп. шеф на компанията. Затова и те по-бавно се вземат решение на договорка, вършат повече огледи и търсят приключени и обзаведени жилища, в които могат да се нанесат незабавно. Държат също в домовете им да участват новите технологи, да са " зелени " и т. н.

Готово за нанасяне

Клиентите са подготвени да платят и по-висока цена за обещано жилище, в случай че преценяват, че дава отговор изцяло на условията им за качествена среда на живот. С тези условия се изяснява и това, че разликата в цената сред необзаведено жилище за ремонт и готово за обитаване може да доближи до 25%.

Тенекеджиева изясни, че при жилището, което би трябвало да се ремонтира, нито се знае тъкмо по кое време ще приключи ремонтът, нито тъкмо какъв брой ще коства, което отблъсква. Според нея този метод се избира от хората, които купуват с заем и бюджетът, който са си определели, не включва спомагателни разноски за парцела.

Кредитът остава водещ

Въпреки сигналите при започване на 2019 година, че ипотечното кредитиране ще се свие, а лихвите ще се покачат по едно и също време със завишаването на условията към претендентите, покупко-продажбите с заеми в София са се задържали на постоянни равнища през цялата година.

" Макар че започнахме 2019-а с първи спад в покупките с ипотеки, регистриран през последните 5 година, ползата към банковото финансиране на покупко-продажбите с парцели бе резистентен. През последното тримесечие на годината даже отчитаме растеж по отношение на същия интервал на 2018 година и смятам, че той ще продължи през цялата година ", разяснява Тенекеджиева.

При лихви към 3% кредитирането ще продължи да движи пазара. Това, което се вижда е, че банките към този момент отхвърлят да финансират 100% покупко-продажбите, а някои лимитират клиентите си за едно и също нещо да вземат и ипотечен, и потребителски заем. Това, по-скоро ще възстановява пазар, счита Тенекеджиева.

Пикът на новоотпуснатите заеми в София е бил през 2017 година, сочат данни на организацията. Според нейните специалисти хората не престават да купуват със заеми поради повишаването на жилищата. В същото време във Варна обичайно покупките се покриват главно с персонални средства, а от предходната година това в някаква степен е станало годно и за Бургас, където към 30% от покупко-продажбите са такива.

По-високи цени, само че за качество

Ръст на цените на жилищата през предходната година се означават във всички огромни градове (за София е 7.13%), само че той не се дължи не на безусловно повишаване за кв. м жилищна повърхност, а на това, че повече се купуват нови както и ремонтирани и обзаведени домове. Тенекеджиева уточни, че в София в някои квартали покупко-продажбите са съвсем напълно с новопостроени парцели и надлежно цената на кв. м е по-висока спрямо такива, където има и с панелни жилища. С уточнението, че има разлика сред панелните жилища - дали са санирани, в какво положение са и т. н. Освен това 60-65 кв. м повърхност в такова жилище с обособена кухня се равняват на тристайно от новите, добави тя.

Оценката й е, че продължаващият растеж в строителството на нови жилища ще продължи в годините напред да притиска надолу цените на панелните парцели. В момента оценката на организацията е, че растежът на жилищното строителство в огромните градове изпреварва три пъти растежа на популацията им.

Инвестирай в магазин

През 2019 година " Адрес " регистрира леко повишаване на броя на покупко-продажбите с капиталова цел до 24% от всички при приблизително 20% за предходните години. За парцелите на Черноморието този % е 30. Интересът към такива покупки от една страна е желанието на притежатели от провинцията и живеещи в чужбина да вложат в нещо спестените пари, а от друга е опцията да се обезпечи рентабилност посредством отдаване чартърен, за което средата в София е удобна.

В същото време на пазара на бизнес парцели се следи покачване на търсенето за покупка на магазини, сподели Данислав Тенинчев, старши съветник в " Адрес ". Посочи, че става дума за магазини, ситуирани на централни градски улици, където има многолюден поток от евентуални купувачи и качествени наематели или за квартални, където има основни клиенти, които биха ги наели като мобилни оператори и други

Обясни, че за разлика от наемите на жилища, при които постоянно наемателите ги сменят, при магазините има по-голяма резистентност както на цените, по този начин и на наемателите и надлежно уговорките на притежателите са по-малко.

Наемите - от ден на ден на ярко

Според формалните данни малко под 10% от жилищата са на пазара на наеми, разяснява Тенекеджиева, като по нейна оценка от ден на ден наемодатели избират да заявяват това и да получават парите от наема по банкова сметка. " Това с криенето поостаря ", показва тя.

В същото време има притежатели на жилища, които стоят празни с години, тъй като те държат на желаните високи цени. Потенциалните клиенти обаче не са с повишаващи се приходи и в случай че са принудени да ги наемат, се изнасят при първата оферта с по-ниска цена.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР