През изтеклата една година всичко, свързано с изкуствения интелект, сякаш

...
През изтеклата една година всичко, свързано с изкуствения интелект, сякаш
Коментари Харесай

OpenAI все още не е започнала да обучава GPT-5

През изтеклата една година всичко, обвързвано с изкуствения разсъдък, като че ли се развива със скоростта на светлината. След като OpenAI ChatGPT дебютира в края на предходната година, всеки ден се появяват нови компании за изкуствен интелект и мобилни приложения, уеб услуги и функционалности, задвижвани от изкуствен интелект.

Но има една област, в която сегашният водач в региона, OpenAI забавя темпото: образованието на своя идващ езиков модел.

По време на полемика на конференция, проведена от Economic Times в Индия, основният изпълнителен шеф на OpenAI Сам Алтман посочи, че компанията даже не е почнала работата по GPT-5 – езиковият модел от последващо потомство.

„ Имаме още доста работа за извършване преди появяването на GPT-5 “, съобщи Алтман. „ Това ще отнеме доста време. Все още сме прекомерно надалеч от това “.

През месец март огромен брой софтуерни звезди, като Стив Возняк от Apple и Илън Мъск, подписаха петиция, в която приканиха за шестмесечна пауза в образованието на езикови модели за изкуствен интелект, „ по-мощни от GPT-4 “, който е последният показан модел на OpenAI. В писмото се приканва образованието на ИИ да продължи единствено когато „ сме сигурни, че резултатът от него ще бъде позитивен, а рисковете – управляеми “.

Алтман загатна, че опасенията по отношение на ИИ са оказали известно въздействие върху решението на OpenAI да не стартира работата върху GPT-5.

„ Трябва да се създадат още доста инспекции за сигурността на новия изкуствен интелект “, сподели той по време на конференцията.

Но има и други аргументи. По-конкретно, доста от огромните платформи и софтуерни компании, които OpenAI е употребила за образование на своите модели, не са въодушевени от обстоятелството, че триумфът на компанията се дължи на тяхното наличие и свободно налични данни. Компании като Reddit започнаха да вкарват скъпи абонаментни проекти до своите масиви от данни, които ще бъдат употребявани за обучаването на новите изкуствени интелекти.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР