През изминаващата година банките бяха възпитавани с много пръчки –

...
През изминаващата година банките бяха възпитавани с много пръчки –
Коментари Харесай

Резултатите на банките в България през 2019 г. ги нареждат сред най-добрите в Европа

През изминаващата година банките бяха възпитавани с доста пръчки – евродепутатски, медийни, политически, омбудсмански, популистки, съобщи ръководителят на Асоциацията на банките в България и основен изпълнителен шеф на ОББ Петър Андронов по време на обичайния коктейл, проведен от АББ във връзка Празника на банкера.

Според Андронов обаче банките са се показали напълно обичайно през 2019 година "Резултатът на бранша евентуално ще бъде рекордно висок, както през предходната година. Капиталовата адекватност от първи ред е 19% и е измежду 10-те най-хубави в Европа. Делът на неприятните заеми още е висок, само че е към този момент единствено 7% - петият най-хубав на Стария континент. Възвращаемостта на капитала е една осмата най-хубава в Европа. Възвращаемост на активите – втората най-хубава, измежду най-хубавите в Европейския съюз ", регистрира ръководителят на асоциацията.

Разбира се, в словото му акцент бе и кандидатурата на страната ни за участие в еврозоната. "Ние взехме решение и към този момент вървим по пътя към еврозоната. Вероятно от днешна позиция то наподобява вярното. Затова шест банки бяха включени в прегледа на качеството на активите. И тук се сещам за правилото на показалеца, което е нормално е обвързвано с назидателно обвинителен подтекст. От самото начало на упражнението банките бяха посочени, че ще се провалят, че ще има огромен трус, че ще се изложат – нищо сходно, българските банките се показаха напълно обичайно ", означи Андронов.

По думите му въпреки всичко има проблеми, които би трябвало да се вземат решение, само че те могат да бъдат решени. "Уверявам, че в случай че това упражнение бъде приложено по същия метод на останалите банкови системи и се включат и дребни банки в инспекцията, ние отново ще бъдем в първата десетка на най-добре представилите се ", акцентира той, като подчертава в края подчертава и върху положителното взаимоотношение с държавното управление.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР