През изминалото десетилетие Амазония се превърна от поглъщач в източник

...
През изминалото десетилетие Амазония се превърна от поглъщач в източник
Коментари Харесай

Амазония е заложена на карта

През миналото десетилетие Амазония се трансформира от поглъщач в източник на въглерод.
Президентските избори през 2022 година ще съставляват опция за бразилското държавно управление да обърне политиките, които способстваха за световните климатични промени. Страната е дом на 60% от амазонската гора, която обичайно гълтам основна част от изпускания въглерод. Тревожно проучване, оповестено през 2021 година в сп. Nature, обаче демонстрира, че през миналото десетилетие тя се е трансформирала в източник на въглерод. Виновниците - пожарите и обезлесяването, които се усилиха с над 40% от встъпването в служба на популисткия президент Жаир Болсонаро през 2019 година

При ръководството му екологичните санкции и санкции спаднаха рекордно. Активисти споделят, че това е окуражило противозаконните сечи, минно дело, развъждане на добитък и присвояване на земя. През юни министърът на околната среда Рикардо Салес подаде оставка, откакто федералната полиция стартира да го проверява за хипотетично присъединяване в трафик на дървен материал (той отхвърля обвиненията).

Един " по-зелен " президент ще опита да спре сходни закононарушения. Социологическите проучвания демонстрират, че Болсонаро евентуално ще загуби изборите. Неговият правоприемник може да убеди Германия и Норвегия да размразят Амазонския фонд - средства за ръководство и стабилно развиване, които бяха спрени през 2019 година на фона на опасения за политиките на Болсонаро. Нов държавен глава може също по този начин да съживи диалозите с американския си сътрудник Джо Байдън, който предложи да сътвори фонд от 20 милиарда $ за горите, когато Бразилия стартира да демонстрира резултати.
Реклама
Бразилия е една от едвам няколко страни, които не са повишили задачите си за съкращаването на излъчванията до 2030 година До климатичната конференция на Организация на обединените нации в Глазгоу не беше ясно дали държавното управление ще изостави настояването си за " двойно преброяване " - отдавнашно искане въглеродните заеми, които продава на други страни, също по този начин да бъдат включвани към неговия дял на понижени излъчвания. Ако се откаже от тази позиция и от диалозите произлезе световен пазар, Бразилия може да получи милиарди долари, с цел да резервира части от амазонската гора, които продава като заеми. Нейният непринуден пазар на въглерод (VCM) процъфтява през последните години.

Но даже по-екологичен президент ще би трябвало да се бори с другарски настроения към фермерите Конгрес, който обмисля няколко закона, заплашващи гората и жителите й. Това включва законопроект за регулация на земята, наименуван " закон за присвояване на земята ", както и законопроект, който ще легализира търсещо-проучвателните сондажи на територии на коренното население. През август хиляди негови представители стачкуваха в бразилската столица, до момента в който Върховният съд дебатираше по въпрос, който би лимитирал техните територии до земята, която е била заета, когато е била прокарана нова конституция през 1988 година Съдът отсрочи решението си, само че Конгресът обмисля закон, който би имал същия резултат.

Други амазонски страни, като да вземем за пример Колумбия, показват повече предпочитание в битката с обезлесяването, макар че те също са изправени пред напън от страна на бизнес ползи. По-добър началник в Бразилия може да задейства районните старания за поощряване на използването на законите и за намиране на устойчиви други възможности на обезлесяването за жителите на горите. Но в случай че Болсонаро завоюва изборите още веднъж, неговата решителност да изпълни Амазония с пътища, язовири и мини може да аргументи опустошения надалеч оттатък границите на Бразилия.

2021, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор The Economist
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР