През изминалото денонощие са регистрирани среднодневни превишения до 3 пъти

През изминалото денонощие са регистрирани среднодневни превишения до 3 пъти ...

3 пъти над нормата мръсен въздух в София.

През изминалото денонощие са регистрирани среднодневни превишения до 3 пъти над нормата от 50 мкг/куб. м на 4 от 5-те градски станции в столицата.
През зимата около 40% от замърсяването на въздуха идва от битовото отопление на дърва и въглища. В дни с мъгла, то се задържа в приземния слой и поради котловинния характер на релефа на София трудно се разсейва.

 

Прогнозата е концентрацията на ФПЧ в рамките на днешния ден да намалява. Във връзка с регистрираните превишения и днес продължават извънредни проверки за нерегламентирано горене на отпадъци от екипи на Столичен инспекторат, както и проверки на строителни и търговски обекти, и горене на отпадъци на открито.

 

Последните дни са извършени над 60 проверки, съобщиха от Столична община. Оттам молят гражданите да подават сигнали на телефон 02 987 55 55. Столична община призовава гражданите, които се отопляват на дърва и въглища и имат възможност, да използват друг начин на отопление.

 

Столична община е защитила проекти за безплатната подмяна на печките на дърва и въглища на 20 000 домакинства в София. В момента Столична община монтира и коминни филтри на домакинства, които използват твърдо гориво за отопление в районите “Красна поляна” и “Слатина”.

Източник: frognews.bg