През изминалия уикенд Димитър Димитров-Херо подобри рекорда за мачове като

...
През изминалия уикенд Димитър Димитров-Херо подобри рекорда за мачове като
Коментари Харесай

Херо се вдъхновил от разговор с Кройф, уреден му от Стоичков

През миналия уикенд Димитър Димитров-Херо усъвършенства върха за мачове като треньор във футболния хайлайф.

61-годишният експерт, който води Берое, записа среща №471 в Първа лига и задмина именития Георги Василев. Отборът пък му направи най-хубавия подарък - победа с 1:0 против ЦСКА. Също както и Гочето Димитров е ставал първенец на България с 3 разнообразни тима - Литекс (1998 г.), Левски (2000) и Лудогорец (2018).

Емоции

" Зад върха, несъмнено, стои доста работа. Радост, разочарования, нерви, всички тези страсти ме съпътстваха през този дълъг интервал. Спомням си, когато започнах и какъв брой бързо мина това време и станах рекордьор по брой мачове.

Играех футбол. След това учих в НСА, тогава ВИФ " Георги Димитров ". Мислил съм да се развъртвам във футбола и съм имал шанса да попадна в точното време и място и да покажа своите благоприятни условия. Иска ми се да стана първенец и с 4-ти друг тим, несъмнено. Защо не да го реализира със настоящия ми тим Берое. Имайки поради статуквото и действителностите сега, би трябвало да бъдем почтени - доста мъчно може да се направи ", показа Херо пред " Телеграф ". Той подрежда измежду триумфите си и среброто с Нефтохимик, а също по този начин бронзовите медали, извоювани в чужбина отпред на Иртиш (Казахстан) и Ал Насър (Саудитска Арабия). Бургазлията показва, че има доста треньори, от които се е учил, само че постоянно се е опитвал да внесе нещо от себе си в работата.

Легенда

Над всички слага Йохан Кройф. Димитров разкри за собствен контакт с именития нидерландец, от който черпи ентусиазъм.

" Аз съм малко и самообразован. Когато станах старши треньор и влязохме в " А " група с Нефтохимик, тогава се играеше с либеро. Но като гледах западните тимове, виждах, че всички играят в зона и в линия. Бях първият, който наложи тази скица на игра у нас на правилото опит - неточност. Нямаше от кого да се изучавам тогава в България. Но самичък гледайки, разсъждавайки, пробвах да вкарам нещо. Много са били моите идоли в треньорството. Един от тях е Йохан Кройф. Имал съм опцията да беседвам с него в дома му в Барселона. Отдели ми 3-4 часа, в които говорехме за футбол. Той е безспорен талант във футбола. Това се случи в интервала, когато бях треньор на националния тим. Бях на специализация в Барселона с помощта на Ицо. Именно той ми уреди среща с Йохан. А ние се познавахме към този момент с него от мача, който играхме с Англия (1:1) на стадион " Българска войска ". Тогава той беше посетител за последния мач на Стоичков в националния тим. Този дуел съответства и с 40-годишния ми празник. За мен Кройф е талант в треньорството. Без да е завършвал някаква школа, въз основата на своя изчерпателен разум, на своите знания, той беше събитие във футбола и в треньорството в този интервал ", прибавя някогашният народен селекционер, който остава в историята с нулевото тъждество против Англия на " Уембли ".
 Берое загуби от Хебър (Пазарджик) в контрола
Берое загуби от Хебър (Пазарджик) в контрола

Тимът на Николай Митов се наложи с 2:0

Любимо

Където и да работи, експертът споделя, че най-любимото му място е родният Бургас. Професията обаче му лишава най-ценното - времето със фамилията. Дъщерята Петя го подарява с внуците Дея и Иван, които вижда доста рядко.

" Хората гледат единствено лъскавата страна на това да си треньор. Настина не е доста прелестно за брачната половинка ми с непрекъснатите ми отсъствия. Децата ни са израснали съвсем без мен. Надявах се най-малко внуците да израснат пред моите очи, само че и това не се получава. Гледаме се единствено по фотоси, по вайбър и скайп. Всяка опция, която имам, най-малко два пъти в месеца, пътувам до Бургас ", споделя Херо. Синът му Виктор пък е тръгнал по неговия път и е треньор в школата на Берое.

" Аз съм привързан, само че отзивите, които слушам за него, са положителни. Надявам се да има шанса и шанса и да израсне в тази специалност. Ще бъда горделив освен да ме настигне, само че и да ме мине ".

Характер

Безспорно най-трудният миг в живота на Димитър Димитров е през 2011 година, когато му откриват рак на стомаха. Благодарение на мощния си дух и навременната лекарска интервенция побеждава подлата болест. Променя метода си на живот и питателните привички. Ограничава месото и заобикаля сладкото. Насочва се към способи от алтернативата медицина, включващи приема на джинджифил, сироп от бъз и други богати на антиоксиданти храни. Започва да се занимава с йога, а в последните години минава към Цигун - антично китайско изкуство, което се състои от плавни придвижвания в синхрон с надълбоко и вярно дишане. Признава, че не може да промени избухливия си темперамент по време на мачовете, когато види неправда. Винаги обаче си слага високи цели.

" Поведението край терена е нещо, което не съумях да трансформира в себе си. До началото на срещата постоянно си споделям, че би трябвало да бъда по-различен, по-търпелив. Като стартира мачът и видя всякакви несправедливости и тенденциозни неща... не мога да понасям това нещо и отвръщам по някакъв метод. Искам с Берое през този сезон да опитаме да се класираме в Лига Европа. Знам, че ще ни е мъчно, само че не е невероятно, тъй като имаме своите шансове ".

Малцина знаят, че Димитър Димитров-Херо стартира треньорската си кариера отпред на женския тим на Нефтохимик. В клуба им би трябвало единствено една година, с цел да видят капацитета на младия експерт и да го трансферират при юношите, а по-късно и при мъжете. В България е водил общо 8 тима, в това число и градския противник на " нафтата " Черноморец. В чужбина е бил треньор на два тима от Саудитска Арабия - Ал Насър и Кадисия. Работи още в съветския Амкар (Перм) и казахстанския Иртиш.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР