През изминалия период времето остана нестабилно, като в следобедните часове

...
През изминалия период времето остана нестабилно, като в следобедните часове
Коментари Харесай

С дъжда идват гъбните болести и неприятелите

През миналия интервал времето остана несигурно, като в следобедните часове и през нощта в доста региони паднаха обилни превалявания. Най-големи количества общо за интервала и слаб дъжд и от град бяха регистрирани в Стара Загора - 67.8 мм  и Пловдив 48.8 мм, а най-слаби бяха в Казанлък и Кърджали, надлежно 7.1 мм и 13 мм. Температурите останаха високи, като оптималните надвишиха 29⁰С. Захлаждане се усети към края на интервала, когато минималните стойности бяха сред 12.2⁰С и 15⁰С.

През седмицата развиването на земеделските култури протичаше с ускорени темпове. При пролетните култури се следиха фенофази листообразуване, а при житните и рапицата - завършек на разцвет. Падналите превалявания в региона на Пловдив усъвършенстваха почвените влагозапаси, които в края на десетдневието в коренообитаемия пласт бяха към и под 70% ППВ. Започна узряването на ранните сортове череши.

През идващия интервал времето ще остане несигурно, с валежи от дъжд и условия за гръмотевична активност и градушка. Максималните стойности при започване на седмицата ще са към и над 25⁰С.

Развитието на земеделските култури ще протича с умерени темпове. При чести валежи ще започва прибирането на ранните сортове череши в региона на Пловдив. Падналите превалявания ще подобрят почвените влагозапаси и ще подкрепят както началните стадии от развиването на пролетните култури, по този начин и житните посеви по време на репродуктивния им интервал. Високата мокрота и по-хладното време ще е причина за намножаване на плевелна растителност, заболявания и неприятели. Основни вредители ще останат листните въшки, черешовата муха и други, като при третирането следва да се имат поради периодите на узряване и прибиране на черешите. Ще продължат и фунгицидните пръскания против гъбни болести. При слаби провали от градушка не би трябвало да се пропуща третирането с медни препарати.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР