През изминалия период температурите останаха около и над обичайните за

...
През изминалия период температурите останаха около и над обичайните за
Коментари Харесай

Баба Марта си тръгва сърдита

През миналия интервал температурите останаха към и над нормалните за средата на месеца. Максималните стойности бяха към и над 20°С (Ямбол 20°С; Сливен 19.8°С; Стара Загора 19.5°С; Хасково 20.0°С;  Пловдив 21.0°С; Пазарджик 21.0°С). 

Агрометеорологичните условия бяха удобни и доведоха до ускорено развиване при всички растения. След миналите студове житните посеви сензитивно усъвършенстваха общото си положение, като междинната височина на посевите  в региона е към и над 15 см. При най-рано  засетите площи, които са над 20 см, набраната температурна сума докара до влизане на растенията във фаза вретенене. Продължиха вегетационните процеси при овощните типове, като при джанка, кайсия, бадем беше записана фенофаза всеобщ разцвет. При всички типове, в това число и късните семкови, се наблюдаваше всеобщо разпукване. На места се наблюдаваше сокодвижение при лозата.

По-слабите превалявания дадоха опция за възстановяване на агрофизичните свойства на почвата в повърхностния почвен пласт, помогнаха и за осъществяване на сезонни агротехнически действия.

През третото десетдневие на март се предвижда смяна в агрометеорологичните условия. Температурите сензитивно ще се намалят и ще бъдат към и под нормалните за сезона. Минималните в земеделските региони на Южна България се чака да останат позитивни и над сериозните за растенията. Максималните ще бъдат много по-ниски, сред 7°С и 11°С. Ще доминира облачно време и ще превалява дъжд, с по-съществени количества първоначално и в края на работната седмица.

През седмицата по-ниските температурни приходи ще задържат развиването на растенията. Почвените влагозапаси ще бъдат близки до пределната полска влагоемност (ППВ) и ще са причина за положително пролетно развиване. С по-слаби темпове ще продължи вегетацията при овощните типове. Остават наложителни грижите за зеленчуковите разсади, предопределени за ранно и приблизително ранно произвеждане.

За информации и профилирани прогнози: 
http://plovdiv.meteo.bg
032/632-422, НИМХ-Пловдив
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР