През изминалия период средната температура на въздуха доближи 16°С, а

...
През изминалия период средната температура на въздуха доближи 16°С, а
Коментари Харесай

Рапица и овошки масово цъфтят

През миналия интервал междинната температура на въздуха приближи 16°С, а оптималните стойности в регионите на Пловдив и Пазарджик надвишиха 26°С. През последните дни превалявания не бяха регистрирани. Минималните температури останаха позитивни и в региона бяха към 6°С.  

Наднормените температурни приходи през първата половина на месец април доведоха до ускорено развиване при всички аграрни култури и овощни типове. При пшеницата и ечемика се наблюдаваше всеобщо вретенене и повишаване на растенията на височина,  а при най-ранно засетите площи с рапица - всеобщо образуване на съцветие и начало на разцвет. Агрометеорологичните условия благоприятстваха провеждането на предсеитбена обработка и подхранването на свободните площи. Поради високата мокрота в обработваемия почвен пласт в края на март сеитбите на слънчоглед започнаха с известно забавяне. В средата на месеца се наблюдаваше разлистване и разцвет при синя слива, череша, круша, ябълка. Лозята напреднаха в развиване и при най-ранните беше записана фенофаза 5-и лист.

През интервала се чака температурите да останат към нормалните за сезона. В началото ще доминира облачно време, като през първия ден са вероятни валежи от дъжд. По-високи температури към и над 23°С се чакат през почивните дни. Критични ниски стойности и късни пролетни слани не се предвиждат.

Развитието на растенията ще протича с умерени до ускорени темпове. Влажността на почвата ще бъде към ППВ, което ще благоприятства поникването и началните стадии от развиването на слънчогледа. Ще продължи подготовката на площите за сеитба на пролетни култури. Житните посеви и рапицата интензивно ще употребяват продуктивната мокрота. При осъществяване на растителнозащитните пръскания във фаза разцвет следва да се съблюдават всички условия за предотвратяване на пчелните фамилии.

За информации и профилирани прогнози:
http://plovdiv.meteo.bg
032/632-422, НИМХ-Пловдив
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР