През изминалия период настъпи съществена промяна в агрометеорологичните условия. Паднаха

...
През изминалия период настъпи съществена промяна в агрометеорологичните условия. Паднаха
Коментари Харесай

Закъснява сеитбата на житните култури

През миналия интервал настъпи основна смяна в агрометеорологичните условия. Паднаха превалявания със стопанско значение, в региона на Южна България най-вече от дъжд, а във високите елементи и от сняг. Сумарните количества в Пловдивско бяха към 26 mm. В края на интервала температурите се намалиха, като минималните се движиха сред 0.8⁰C и 2.3⁰C, радиационно-минималните са негативни, тук-там до минус 5.0⁰C.

Падналите превалявания усъвършенстваха почвените влагозапаси най-вече в коренообитаемия почвен пласт. При по този начин създалата се конюнктура развиването на зимните житни култури протичаше със затихващи темпове. При в точния момент засетите площи се наблюдаваше фаза трети лист, а при по-късните - поникване, покълване и листообразуване.

В края на второто и началото на третото десетдневие на месеца времето ще е облачно, с валежи, като по-съществени количества се предвиждат в средата на седмицата. Повече слънчеви часове ще се следят през почивните дни, което обаче е причина за негативни стойности на температурата на въздуха. За целия интервал междинните температури в земеделските региони ще доближават до 10⁰C, а минималните ще са сред 0.0⁰C и минус 2.0⁰C.

При по този начин предстоящата агрометеорологична конюнктура ще се следи усъвършенстване в агрофизичните свойства на почвата. След продължителното есенно засушаване ще се основат условия за прибиране на останалите растителни останки и осъществяване на качествени, повърхностни обработки на почвата. Развитието на зимуващите култури ще протича със затихващи темпове, като едва развиване ще се следи към и след обяд и в по-слънчевите дни, когато температурата на въздуха ще е над биологичния най-малко, нужен за вегетационно развиване.

Съществена смяна във фенологичното положение на посевите няма да има - най-рано засетите остават във фаза начало на трети лист. По всяка възможност съчетанието на топлота и влага ще докара до увеличение на гъстотата, която заради сухата почва при сеитба все още е към 300 растения/кв.м. На този стадий се регистрира значително забавяне в сеитбите на ечемик и пшеница и остава рискът посевите да навлязат в същинската зима във фаза листообразуване.

За информации и профилирани прогнози:

http://plovdiv.meteo.bg

032/ 632 422, Национален институт по метеорология и хидрология Пловдив
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР