През изминалия период агрометеорологичните условия в района се определяха от

...
През изминалия период агрометеорологичните условия в района се определяха от
Коментари Харесай

Април си тръгва топъл, но разплакан

През миналия интервал агрометеорологичните условия в региона се определяха от несигурно време. Липсата на превалявания в земеделските региони усъвършенства агрофизичните свойства в повърхностния почвен пласт и даде опция да продължат предсеитбените обработки и подхранването на площите. Температурата на почвата се увеличи и стартира сеитбата на царевица в региона на Пловдив и Пазарджик. Със забавяне редом се организираше и сеитба на слънчоглед.

При рапицата се наблюдаваше всеобщ разцвет, а при най-рано засетите житни посеви стартира фенофаза изкласяване. Поради високата мокрота на доста места имаше нужда от отнасяне с фунгицидни препарати.

През последната седмица на месец април развиването на земеделските култури ще протича с ускорени темпове. Условия за слаби валежи ще има първоначално и в края на интервала, когато облачността ще е по-значителна. През седмицата облачността ще се раздира и ще се откри най-вече слънчево време с оптимални температури на въздуха сред 20⁰ С и 26⁰ С. Късни пролетни слани през интервала не се предвиждат.

При житните посеви ще се следи фенофаза изкласяване. Растенията интензивно ще употребяват почвената влага, която все още в повърхностния почвен пласт е към 75% пределна полска влагоемност /ППВ/, а запасите в пласта до 100 см - към 90% ППВ. Условията ще благоприятстват поникването и началните стадии при към този момент засетите пролетни култури като нахут и слънчоглед. Ще продължат сеитбите на царевица, боб, соя.

При овощните типове ще се следи завършек на разцвет и образуване на завръзи, при лозята 3-5-и лист и образуване на реса. Растителнозащитните пръскания следва да са ориентирани към главните за този интервал и фенологично развиване заболявания и неприятели като: струпясване, ранно кафяво изгниване, сачмянка по костилковите, екскориоза по лозата, хоботници, бълхи, оси, анарзия и други
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР