през изминалите почти четири години, откакто бе сключен на 1

...
през изминалите почти четири години, откакто бе сключен на 1
Коментари Харесай

При Заев стокообменът ни с РСМ е като при Груевски

през миналите съвсем четири години, откогато бе подписан на 1 август 2017 година, е останал съвсем неизменен. Това сочат данните предоставени на БГНЕС от Министерството на стопанската система.

Ако стопанската система и търговията са факторите, които оказват помощ за премахването на недоразуменията сред обособените страни, то София и Скопие надали могат да разчитат на тях, с цел да разрешат съществуващите усложнения.

През 2017 година двустранният стокообмен е възлизал на 735.2 милиона евро, а през 2020 година – 736.3 милиона евро, т.е. повишен е с нищожните 1.1 милиона евро. Да, по тази причина има и справедливи аргументи – предходната година бе белязана от пандемията от ковид, която се отрази отрицателно на комерсиалните връзки сред всички страни, само че данните от първото тримесечие на тази година, когато последствията от пандемията започнаха да се преодоляват не свидетелстват за бързо възобновяване на двустранната ни търговия.

През обсъждания интервал от 2017 до първото тримесечие на 2021 година, когато имаме последните публични данни, стокообменът се движи сред 735-750 милиона евро, т.е. той е надалеч от своя капацитет и даже не доближава 1 милиард евро . Тази цифра остава единствено като благопожелание в речите на разнообразни политици от двете страни на границата. Така комерсиалните връзки с България след 4 години ръководство на Зоран Заев малко се разграничават от това, по времето, когато на власт беше Никола Груевски.

Плюс е, че България през всичките години резервира позитивното си салдо и като изключим пандемичната 2020 година отбелязва гладко повишаване. При районен съд Македония резултатите са по-лоши. В две от четирите години имаме спад от -2,1% и -8% през 2018 година и 2020 година надлежно. През първото тримесечие на 2021 година районен съд Македония още не се е оправила от рецесията и износът за България продължава да върви надолу, регистрирайки стесняване от -4%.
 Владо Перев: „ Убихме “ ли пратениците? Владо Перев: „ Убихме “ ли пратениците?
Легендата споделя, че най-трудната и рискована работа през Античността била да бъдеш царски делегат. Такива пратеници били задължени...

Единствената година, в която има в действителност съществено повишаване на стокообменът е 2017 година, когато и България, и районен съд Македония усилват значително търговията си с 12,8% и 27% надлежно. Но тук би трябвало да се има поради, че Договорът беше подписан от министър председателите на двете страни Бойко Борисов и Зоран Заев във втората половина на годината. Т.е. резултатът от този взрив е употребяван в навечерието на подписването на значимия документ.

Разбивка по години

През 2017 година стокообменът сред България и районен съд Македония възлиза на 735.2 милиона евро, като отбелязва двуцифрен растеж от 12.8%. Търговският баланс е позитивен – позитивното салдо е 79 милиона евро. Страната ни е изнесла артикули и услуги на обща стойност 407.1 милиона евро, което е растеж от 3.5%, а е внесла – 328 милиона евро. Ръстът на РСМ е 27%.

През 2018 година стокообменът ни нараства с 1%, достигайки 742.8 милиона евро. От тях България е изнесла артикули и услуги на стойност 421.6 милиона евро или растеж от 3.5%, а е внесла за 321.25 милиона евро. Тази сума е спад от 2.1% по отношение на миналата 2017 година Положителният баланс е 100.3 милиона евро.

През 2019 година двустранната търговия доближава най-големият си размер за обсъждания интервал 750 милиона евро или повишаване с 0.9% по отношение на 2018 година е 424 милиона евро, което е минимално нарастване по отношение на миналата година – 0.1%. От РСМ внасяме артикули за 326.8 милиона евро, което е нарастване с 1.9%. Положителният баланс е 97.2 милиона евро.
 Борисов към Заев: Нищо няма да излезе от днешната ви среща (ВИДЕО) Борисов към Заев: Нищо няма да излезе от днешната ви среща (ВИДЕО)
Бойко Борисов посрещна Зоран Заев. Срещата сред тях се излъчваше в обществените мрежи.  „ Ще имате доста срещи през днешния ден. Аз съм у...

Пандемичната 2020 година стокообменът е 736.3 милиона евро или е намалял с 2%. Кризата не се е отразила на България, тъй като през тази година нашият експорт нараства с 2.7%, достигайки най-високата си стойност от 435.7 милиона евро. В същото време вносът от РСМ се срутва с 8% до най-ниската си стойност от 300 милиона евро. През тази година е регистриран и най-големият позитивен баланс в наша изгода 135 милиона евро.

За първите три месеца на тази година двустранната търговия възлиза на 180 милиона евро. Тя нараства с 3.8% по отношение на първото тримесечие на 2020 година, когато България още не беше навлязла в пандемията от ковид. Българският експорт е за 111 милиона евро, а вносът – 69.1 милиона. Положителното салдо единствено за първите три месеца е съвсем 42 милиона евро.

България изнася за РСМ главно нефтени масла, електрическа сила, сурови или необработени тютюни, слънчогледово масло. В същото време внася оловни, цинкови и медни руди и концентрати. Т.е. доминират артикули, които не са с висока добавена стойност.

Справка на Националната организация по приходите демонстрира, че жителите на районен съд Македония са втората най-голяма група на задграничните служащи в страната ни след руснаците. Тази наклонност е постоянна през всичките пет години от 2015 до 2020 година, т.е. още преди подписването на Договора. Македонците са повече от идващите две огромни групи на работещи чужденци у нас – от Турция и Украйна.

Още:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР