През изминалите почивни дни, Близкият Изток беше разтресен отново от

...
През изминалите почивни дни, Близкият Изток беше разтресен отново от
Коментари Харесай

За денонощие три събития разтресоха Близкия Изток отново

През миналите почивни дни, Близкият Изток беше разтърсен още веднъж от поредност от събития, които ще имат сигурно занапред развиване и последствия.

Буквално за едно денонощие, няколко политически бомби избухнаха в разнообразни точки на района.

В събота, 4 ноември, ливанският министър председател Саад Харири разгласи своята оставка от саудитската столица Рияд. Какво ще последва никой не знае. Новината завари неопитен политическият хайлайф на арабската страна, а нежните съюзи, удържащи да се случи цялостно политическо разединение, за малко се разтресоха.

Близък Изток: Ливан остана без министър председател, опасява се за живота си

Няколко часа по-късно, формалната новинарска организация на Саудитска Арабия заяви, че армията е прихванала над Рияд балистична ракета, изстреляна от прилежащ Йемен.

Изстреляха балистична ракета по Рияд, Тръмп упрекна Иран

И до момента в който изображенията на взривената във въздуха ракета обикаляха интернационалните редакции - вижте във видеото, се случиха други събития: едни от най-видните саудитски предприемачи и политически фигури бяха задържани по обвинявания в корупция в акция, водена от престолонаследника Мохамад бин Салман.

Арести на принцове и министри в Саудитска Арабия

Какво става в Саудитска Арабия

Събитията незабавно бяха оприличени от непознатите наблюдаващи на „ Игра на тронове “, намеквайки за опитите на принца да консолидира властта и въздействието си.

Също по този начин, станалото може би слага началото на

нов интервал в спешните връзки сред Иран и Саудитска Арабия,

които с прокси играчи – милиции, политически сили и дипломатически ходове – оспорват зоните си на въздействие в Близкия Изток, заобикаляйки това, от което се опасяват освен страните в района, а точно: оповестяване на война сред двете страни.

Днес, колкото и да звучи пресилено, тази опция съществува поради повишеното напрежение безусловно за два дни.

През миналият петък, пък, последните значими замъци на "Ислямска страна " в Сирия и Ирак паднаха. Град Каим в Ирак и Дейр ез Зор в Сирия бяха завзети надлежно от иракските сили и сирийските проправителствени елементи. Все още остават територия и селища под контрола на ИД, само че събитията означават значима стъпка в битката против „ халифата “.

Бойците на "Ислямска страна " се завръщат у дома и няма ясна тактика за тях

И с тези вести идва и новото повишаване на напрежението в Близкия Изток. Ако до момента ИД някак отвличаше внимание от съществуващите проблеми, то през днешния ден страните в района още веднъж поглеждат към нерешените разногласия.

Да се върнем на събитията от 3-4 ноември.

Миналият петък, Саад Харири отпътува за Рияд, където исторически има поддръжка. Неговият татко – Рафик Харири, също е непосредствен със саудитците, а неговата политика беше толкоз мощна, че беше погубен през 2005 година най-вероятно с присъединяване на гупировката Хизбулла.

Това посещаване беше втора аудиенция за Саад Харири в Рияд единствено за седмица. Той се срещна с престолонаследника Мохамад бин Салман и министър Тамер ал Сабхан. В диалога най-вероятно е станало дума за въздействието на Хизбулла в Ливан и иранското наличие. Точно по същото време, ал Сабхан разгласява серия от известия в "Туитър ", с които подлага на критика присъединяване на Хизбулла в ливанското държавно управление.

За първи път ливански министър председател афишира оставката си, до момента в който е отвън страната. Според информацията, даже близки съветници на Харири не са знаели за проектите му. Самият министър председател уточни като причина за решението си заплахата от Хизбулла и Иран, в това число за живота му.

Оставката му заплашва от раздробяване държавното управление на националното единение, в което Харири зае поста на министър председател, а подкрепеният от Хизбулла военачалник Мишел Аун стана президент. Това държавно управление, съгласно анализаторите, е едно от следствията на нуклеарната договорка сред Съединени американски щати и Иран по времето на Обама. Докато действаше този формат на държавното управление, въпреки и с доста пробойни, в Ливан имаше условен спад на напрежението. Този интервал завърши с оставката на Харири.

Събитията в Ливан бяха и не престават да са водеща тематика на полемики в арабското онлайн пространство

Те оставиха даже арестите в Саудитска Арабия на второ място, които сякаш бяха по-интересни на външните наблюдаващи. За хората в Ливан и Сирия – и като цяло в Близкия Изток, трусовете в Бейрут постоянно заплашват да причинят доста по-големи последствия. Реакции и закани се чуха от Израел през Сирия до Иран.

Часове по-късно, до момента в който в Ливан се заговаряше за идващата рецесия, бунтовническите сили в Йемен, които до този миг държат столицата Сана, изстреляха балистична ракета против саудитската столица. Ракетата, създадена в Йемен, само че с елементи доставени от Иран, още веднъж ускори напрежението и даде мотив на саудитците да обвинят още веднъж Техеран, че доставя бунтовниците с оръжие.

Тази обстановка може да има съществени последствия освен за връзките сред Иран и Саудитска Арабия, само че и върху Йемен, който е разкъсван от война, а ширещата се холера доближи към този момент до над 800 000 души. Ракетите и събитията в Ливан наляха гориво във към този момент запаления огън, който може да плъзне из всички региони на Близкия Изток.

Докато към момента минаваха фрагменти на ракетата и изображения, доказващи доставките на оръжия в Йемен, държавната телевизия разгласи арестите на редица авторитетни предприемачи в акция на Мохамад бин Салман против корупцията, прането на пари и потреблението на държавни фондове за облагодетелстване.

Списъкът на задържаните – затворени в хотел „ Риц “ - включва милиардерът принц Ал Уалид бин Талал, който държи 95% от Kingdom Holding, съдържат акции в интернационалните компании като Citigroup, Twitter, Apple и News Corp. В листата е и също някогашният ръководител на кралския съд Халед ал Туайджри, медийният магнат Уалид ал Ибрахим и принц Турки бин Насер.

Арестите на едни от най-богатите хора освен в Близкия изток, само че и в света, шокираха интернационалните наблюдаващи. Докато коментаторите обсъждаха дали това не е саудитски вид на „ Игра на тронове “, с която Мохамад бин Салман консолидира властта си, онлайн полемиките посрещаха тези дейности със удовлетворение.

От години Саудитска Арабия изпитва проблеми с корупцията и бюрокрацията, позволяваща потъването на държавни пари за персонално замогване. Така да вземем за пример, някогашният кмет на Рияд е давал привилегии на близки до него компании, които вземат участие в градежа на метрото.

Бившият началник на Националната армия, пък, е закупувал военно съоръжение без да пита, без да извести държавните институции. Той също по този начин е наемал „ работници-призраци “: на хартия съществуват, само че не и в реалност. Действията му костват на държавната хазна 10 милиарда $. Уалид бин Талал е упрекнат в пране на пари, потребление на държавни фондове и разпределяне на „ дарове “.

В очите на елементарните саудитци дейностите на Мохамад бин Салман са популистки, само че предстоящи. Самият престолонаследник от дълго време е консолидирал задоволително властта си, тъй че арестите не се случват поради това – по-скоро това е обръщение за вътрешна употреба; обръщение по едно и също време към бизнес елита и елементарните жители, че корупцията няма да се търпи повече, а също и че е елементарно да свършиш в ареста, даже да си най-влиятелният саудитски вложител. Проблемът са методите, с които борави властта в Рияд. Макар и безспорна монархия, кралството би трябвало да се стреми да разчита не толкоз на силата, колкото на правото.

Какво следва?

Никой не знае сигурно, въпреки анализаторите да считат, че напрежението в Близкия Изток ще нараства. Особено значимо е станалото в Ливан и по какъв начин ще реагират районните играчи. В същото време, Йемен може би още веднъж ще се трансформира в полесражение за Саудитска Арабия и Иран.

Междувременно, саудитският външен министър съобщи, че дейностите на ливанските политически сили ще се смятат за „ акт на оповестяване на война “. Това недвусмислено е обръщение, отправено не към Бейрут, а към Техеран.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР