През изминалите дни милиони потребители получиха фалшиви имейли от кредитна

...
През изминалите дни милиони потребители получиха фалшиви имейли от кредитна
Коментари Харесай

Рекорд! Обраха 600 000 Евро От Българска Фирма!

През миналите дни милиони консуматори получиха подправени имейли от кредитна институция, в които се споделя, че дължат пари и в случай че не ги платят – ще бъдат предадени на прокуратурата. Чрез сходни имейли достъпът до всички данни на компютъра става елементарен за хакерите. В това число и пароли и IBAN на банкови сметки. Така стотици хиляди левове може да не стигат до верния адресат.

„ Има заплаха да бъде открадната информацията, която се съдържа на компютъра – пароли за разнообразни приложения, е-поща. Да кажем, че немарлива счетоводителка оставя в обедната си отмора отворена сесия към уеб страницата на банката и включен електронен автограф към компютъра. Тогава, откакто компютърът е инфектиран, подрежда пари по банкови сметки на мулета, които след това биват изтеглени. Това е доста известна скица ”, изясни пред Нова телевизия шеф отдел " Трансгранична проведена престъпност " в ГДБОП.

Колев даде образец с българска компания, на която по този метод са изтеглени 350 000 паунда, или към 600 000 евро. Става дума за компания от Топ 100 на българския бизнес, посочи той. Схемата е елементарна – подменя се електронната поща и IBAN-а на сметката, към която се превеждат парите.

" Такива талази се осъществяваха няколко пъти от началото на годината ”, сподели още Колев и напомни случая с мейлите, че сте длъжници на Национална агенция за приходите и сте предадени на съдия-изпълнител.

„ Това известие е метод да се принуди потребителят на интернет да го отвори, да болести компютъра и да го направи част от бот-нет мрежа, в която компютърът се употребява с други незаконни цели и се краде цялата информация. Само българският мейл сървър abv.bg през вчерашния ден е филтрирал над 500 000 такива спам известия ”, изясни още Явор Колев.

Той описа и за последния, прочут на ГДБОП случай на опита за машинация по интернет - българска гражданка била подготвена да даде 15 000 лв. на " военачалник " по нигерийска поща.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР