През изминалите 12 месеца бяха обявени редица значителни инвестиции, а

...
През изминалите 12 месеца бяха обявени редица значителни инвестиции, а
Коментари Харесай

Инвестиции за над 300 000 000 лева: Новите заводи в България, които ще заработят през 2019-а

През миналите 12 месеца бяха оповестени редица обилни вложения, а през 2019 година следва да отворят порти няколко нови огромни производства. Очаквано съществена част от вложенията ще бъдат ориентирани към автомобилната промишленост. Инвестициите в нови бази единствено в този бранш надвишават 170 милиона лв.. Освен тях няколко огромни плана има и в други промишлености като общата сума на новите бази надвишава 300 милиона лв..

От Money.bg подбрахме едни от най-значителните инвестиции и събрахме на едно място изцяло новите фабрики и базите, които следва да бъдат разширени през 2019 година.

Разширяване на производството

Германският снабдител на авточасти за компании като Volkswagen и BMW Witte разгласи, че ще разшири индустриалната си база в Русе. От локалното дъщерно сдружение на групата " ВИТТЕ Аутомотив " оповестиха през август, че вследствие на това чакат през идващите 5 години да отворят нови 500 работни места към сегашните 700.

През октомври българският производител " Лавена " разгласи, че ще вложи 5 милиона лв. в разширение на индустриалната и складовата си постройка в Шумен. Очаква се планът да бъде подготвен до края на първата половина на 2019 година.

Кои ще са новите фабрики през 2019 година?

Сред знаковите вложения, оповестени през 2018 година, е тази на немският снабдител на авточасти VOSS Automotive. През май 2019 година някогашната фабрика на " Литекс моторс " в Ловеч следва да заживее втори живот. На нейно място тогава ще отвори завода си европейският тръст, като в началото оповестеното влагане е в размер на 15 милиона лв.. Основната част от тази сума ще бъде употребена за закупуването на нови машини и съоръжение. От компанията се готвят да наемат сред 400 и 500 души там, а в дълготраен проект чиновниците им би трябвало да доближат 1000.

Другото огромно влагане в автомобилната промишленост е това на турския снабдител на съставни елементи за Mercedes Odelo. Дружеството ще вложи 40,6 милиона евро или близо 80 милиона лв. в своя фабрика в " Тракия икономическа зона ". Още през 2018 година стартира наемането на първите 400 чиновници за базата.

Отново там следва да се появи и фабрика за произвеждане на части за електрически автомобили. Преди месеци от китайската Cenntro Automotive Corporation потвърдиха, че ще вложат 10 милиона евро или над 19,5 милиона лв. в цех край Пловдив, който ще даде работа на сред 250 и 300 души. Инвестицията следва да бъде осъществена в идващите три години.

Друго значимо влагане в автомобилната промишленост, което следва да бъде осъществено, е в Русе. Там база в средата на 2019 година би трябвало да отвори немската BADER, която прави автомобилни съставни елементи. От компанията възнамеряват да разкрият 700 работни места, а във фабриката ще се прави покритие за автомобилни седалки и щамповани детайли. Досега от сдружението не показват какъв брой ще бъде огромна инвестицията в базата в крайдунавския град.

Във втората половина на годината порти би трябвало да отвори първата база на немската Leoni в Плевен, в която ще бъдат вложени 32 милиона евро или над 60 милиона лв.. Заводът ще бъде ситуиран на повърхност от 30 хиляди квадратни метра, а в идващите 2 години там ще бъдат разкрити 2000 работни места. В него ще се вършат елементи за немският концерт Daimler.

Шведско-швейцарският водач в производството на артикули за електроснабдяване и индустриална автоматизация АBB, който развива активност в България от 1996 година, заяви, че ще отвори пета база в страната. Тя ще се намира в Петрич, като сдружението към този момент има една такава в града. Инвестицията в нея ще бъде в размер на 7 милиона лв., а съгласно проектите там ще бъдат отворени 420 работни места. ABB има още бази в Раковски, Севлиево, Варна и развоен център в София.

През лятото на тази година белгийският производител на микрочипове Melexis даде старт на работата по новата им база в столичния квартал " Горубляне ". Вложенията в разширението са в размер на към 17 милиона лв., а в дълготраен проект вложенията би трябвало да доближат 75 милиона евро. Компанията е на българския пазар от 2000 година, като за нея работят над 470 индивида.

През есента на тази година беше направена първата копка на цех за произвеждане, ремонт и преработване на съставни елементи за мотори на самолети в Бургас. Проектът е на компанията " Сигматек ", а вложението е от 30 милиона $ или повече от 51,7 милиона лв.. Производството там би трябвало да започва до края на 2019 година.

Най-големият производител на индустриални минерали в страната - " Каолин ", би трябвало да даде старт на построяването на новото си дружество в Дулово. Там ще се преработва каолин и кварцов пясък, а планът е на стойност сред 25 и 30 милиона евро или до към 58 милиона лв.. Според проектите във фабриката ще бъдат отворени 120 работни места.

Преди месеци стана ясно, че интернационалната група Somfy, която прави автоматизирани системи за надзор на отваряне и затваряне на здания и жилища, се готви да отвори собствен първи цех у нас. Според информацията той би трябвало да се намира във Варненска област. Плановете са там да бъдат отворени 1200 работни места. Размер на готвената инвестиция към момента не се показва.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР