През изминалата седмица в заседание на Народното събрание трябваше да

...
През изминалата седмица в заседание на Народното събрание трябваше да
Коментари Харесай

Николай Дренчев от „Възраждане“: Американските партии в парламента приеха безусловно оферта за проектиране на склад за части за непроизведените F16

През миналата седмица в съвещание на Народното събрание трябваше да бъде утвърден контракт за планиране на склад за предпазване на секретни елементи за самолетите F16, които към момента са единствено чертежи на хартия.

Договорът е на стойност над 7 милиона $ и това е единствено за правене на плана. Ако планът не е направен от посочената от американците компания - на България няма да бъдат доставени от дълго време платените самолети F16.

След проектирането ще трябват да бъдат отпуснати пари и за построяването на този склад. Поръчката и доставката на изтребители е скандална и ощетява България със стотици милиони. Американците могат да усилят цената по договорката с каквато сума си изискат, като за нарастване до 10% даже не са длъжни да уведомят възложителя, разбирайте България. Ако Съединени американски щати не доставят изтребителите в период, за доставчика няма наказания. Първите 8 F16, платени през януари 2019 год. ще ги получим най-рано след 2 години - при започване на 2026 година.

„ Между първо и второ четене на контракта за ратификация предложих да бъде заменено името на решение и да бъде записано, че България приема абсолютно офертата, тъй като това не е контракт, а оферта, която одобряваме без забележки. За да бъде един документ контракт, той би трябвало да има избрани реквизити, като цена, тъкмо изложение на доставеното, период за доставка и - в случай че това не се случи - неустойки. Всичко това липсва в препоръчаната на Народното събрание оферта, маскирана като контракт, по американски. ", разяснява Николай Дренчев пред публицисти.

От „ Възраждане " даже излязоха с предложение изтребителите F16 да бъдат продадени и да бъдат закупени други, за които България ще има контракт и период на доставка и твърда цена без бюджетът да бъде ощетяван със стотици милиони лв..

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР