През изминалата седмица в мрежата се появи проучване на екип

...
През изминалата седмица в мрежата се появи проучване на екип
Коментари Харесай

Чернобил, Cryptococcus neoformans, гъбите, които поглъщат радиация, и как могат те да са полезни за астронавтите

През миналата седмица в мрежата се появи изследване на екип от съветски, китайски и немски учени, което разкрива, че на територията на Чернобил виреят специфичен тип гъбички, които биха могли да са от изгода на астронавтите в Международната галактическа станция и освен.

Става дума за тип на име Cryptococcus neoformans, който е прочут на учените още от края на XIX век и се слави със способността си да се храни от радиация.

Този тип гъбички съдържа доста високи равнища от веществото меланин, което дава отговор за пигментация на кожата ни, като меланинът също по този начин има свойството да гълтам радиоактивни лъчения.

Меланинът всмуква радиацията и даже я трансформира в сила, посредством която гъбичката пораства и се развива, по метод, сходен на фотосинтезата.

Самата гъбичка може да рискова за хората, изключително за тези, които имат по-слаба имунна система.

В същото време обаче високите равнища на меланин в Crptococcus neoformans биха могли да са от изгода на индивида в избрани обстановки, споделят учените, и по-конкретно на астронавтите.

Според данните на актуалното проучване, оповестено в журнала Plos One, извлеченият от гъбичката меланин би спомогнал за основаването на противорадиационен крем за астронавти, който би понижил радиацията, която те поемат, до момента в който са в космоса.

Учените даже позволяват, че сходно мазило би имало животоспасяващо значение при преодоляването на нуклеарни бедствия на земята, като това с Чернобил. /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР