През изминалата седмица се срещнахме с кмета на Община Тетевен

...
През изминалата седмица се срещнахме с кмета на Община Тетевен
Коментари Харесай

Д-р Мадлена Бояджиева: Само през 2018 в община Тетевен са се провели над 50 културни прояви

През миналата седмица се срещнахме с кмета на Община Тетевен доктор Мадлена Бояджиева, която ни описа за напъните, които тя и екипът й са вложили за възобновяване на културния, спортния и публичния живот на територията на общината.
Част от тези старания са били ориентирани към правенето на културен календар, в който да има ежемесечни концерти, спектакли и други културни прояви. Стимулиране на самодейността в общината и подкрепяне присъединяване на самодейни сформира в събори и състезания, годишни изложби на локални художници в границите на майските празници и празника на града, са единствено дребна част от направеното.
Д-р Бояджиева можем ли да кажем, че възобновихте културния живот на общината през миналите съвсем 4 години?
Мога да кажа, че положихме доста старания в тази посока, а изпълнените с хора културни събития демонстрират, че вървим по верния път. През тези четири години, като се изключи че възродихме някои позабравени празници, организирахме и напълно нови събития, които да разнообразят културния ни календар, а дружно с това да обезпечат занимания за нашите съграждани, туристи и посетители.
Каква беше 2018 година от позиция на проведените събития?
Само през 2018 година се организираха значително културни прояви, годишнини и празнувания на територията на цялата община. За интервала бяха проведени над 50 събития. Изключително богата е културната стратегия и през актуалната 2019 година Виждам, че хората демонстрират интерес и вземат участие изключително интензивно в събития, свързани с националните обичаи, обичай и просвета. В тях включваме и локални самодейни сформира, геният на които е неоспорим.
Имате ли обичано събитие и кое е то?
Не мога да дам едностранен отговор, тъй като всяко събитие е друго и носи своята сила, еднаквост и страсти. С необикновен интерес минават честванията на Празника на града 1 ноември с историческата възстановка – освобождението на Тетевен, направена за първи път през този мандат, обичайна тържествената заря - инспекция, отдадена на епилога на Априлското въстание, както и отбелязването на възпоменателния протест в м. Костина, село Рибарица, в памет на войводата Георги Бенковски. През 2016 година поставихме началото на един от най-атрактивните празници в Тетевен - Празника на Тетевенската саламура, който се трансформира в традиция за тетевенци и атракция за гостите на града. Есенният ни панаир е цялостен с забавни събития за дребни и огромни. Станаха обичайни Коледния базар, посрещането на Нова година с концерт и заря на площада, както и всички събития, свързани с Коледните и Новогодишни празници.
Сред културните ни прояви са още: Европейските дни на художествените занаяти, Сирни Заговезни, Празникът на националната носия и традиции в село Рибарица, Традиционният общински събор на националното творчество в село Черни Вит, Традиционният Козуренски празник, Дни на планинската вода и още доста други. Културният живот в общината протича с дейното присъединяване на учебните заведения, читалищата и младежите от всички обитаеми места.
Мислите ли, че обновяването на читалището ще помогне за развиването на културна активност и през зимните месеци, тъй като в този момент това беше невероятно?
Обновяването на НЧ „ Съгласие “ е от първостепенно значение. Всички знаем, че в театралния салон през зимата е доста студено, а организирането на мероприятие там е съвсем невероятно. След ремонта това ще се промени, а хората от Тетевен ще имат съвременно, уютно и привлекателно читалище с актуализирани сценичен салон и художествена изложба, където да се организират културни прояви през цялата година. Проектът се осъществя по Програма за развиване на селските региони 2014 – 2020 година, съфинансирана от Европейския съюз, посредством Европейския аграрни фонд за развиване на селските региони. Общата му стойност е 387 564.92 лева
В своето умозаключение доктор Бояджиева акцентира, че ще продължи да работи все по този начин безрезервно и устремено, без значение дали става дума за реализацията на нов инфраструктурен план, културно или спортно събитие – стига да е в полза на хората.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР