През изминалата седмица се навършиха точно десет години, откакто „Черният

...
През изминалата седмица се навършиха точно десет години, откакто „Черният
Коментари Харесай

10 години, откакто един филм промени киното завинаги

През миналата седмица се навършиха тъкмо 10 години, откогато „ Черният рицар “, престъпният епос на режисьора Кристофър Нолан, излезе по кината. Лентата промени радикално метода, по който се вършат и възприемат филми за супергерои, а и комерсиални екшън филми като цяло.

Едно десетилетие е единствено капка във времевия поток на историята, само че е задоволително, с цел да се създадат заключения в кои аспекти и посоки въздействието на „ Черният рицар “ осезаемо промени седмото изкуство. И поради обстоятелството, че става дума за филм на кинематографичния магьосник Кристофър Нолан, няма по какъв начин да не стартираме точно от софтуерния аспект.

През 2008 година, с „ Черният рицар “, Нолан се трансформира

в първия режисьор, употребявал широкоформатни IMAX камери,

с цел да снима цели пасажи от своя филм. Откриващите пет минути от лентата, които показват в деяние антагониста Жокера, изигран от Хийт Леджър, са един точно подобен откъс и изключителният образен резултат от техниката, употребена от Нолан, се усеща още с първия кадър.

Огромна стъклена гледка в напълно „ high definition” качество стопира дъха, до момента в който един от прозорците в фрагмента не се чупи и дръзкият проект на Жокера за банков грабеж не влиза в деяние. Примерът на вездесъщия Нолан бе последван от редица други огромни имена в режисьорската специалност, а с това и самите притежатели на кина се видяха принудени да усилят броя на IMAX киносалоните, с цел да могат феновете да се любуват на по този начин сниманите филми в действителни размери и съвършено качество – в това число и в България.

От позиция на персонажите и сюжета си,

въздействието на „ Черният рицар “ не може да бъде пресилено. Всеки диалог по тази съответна тематика стартира и приключва с починалия Хийт Леджър и неговия Жокер.

Интерпретацията на Леджър тотално промени известното усещане на именития антагонист, който артистът трансформира в смахнат съвременен терорист, без да лишава облика от присъщия му нюанс, знаковите изречения и склонността към психически клопки и трикове. За актьорския героизъм на Леджър, ознаменуван справедливо с посмъртен „ Оскар “, е изписано и казано премного, само че не трябва да се пренебрегва и значимата роля на останалите участници в актьорския отбор, що се отнася до генерално високото равнище на игра във кино лентата.

С осъществяването си в „ Черният рицар “ Крисчън Бейл се трансформира в дефинитивния Брус Уейн на огромния екран

воин в средата на непрекъснати морални алтернативи, който би трябвало да надвие непредсказуемия си съперник с непоклатима нравственос, духовитост и съобразителност доста повече, в сравнение с със здрави юмруци. Гари Олдман и Арън Екхарт на собствен ред блеснаха с изцяло реалистичните си превъплъщения като полицейския комисар Джеймс Гордън и регионалния прокурор Харви Дент, които Жокера атакува и тормози не по-малко от Батман с непрекъснатите си морални проби.

Гъстата сюжетна конструкция на „ Черният рицар “, в която всеки поддържащ персонаж има функционалност в световното деяние, а проектът на антагониста включва личното му залавяне и следващо бягство, на собствен ред бе изкопирана съвсем изцяло в три от най-големите комерсиални шлагери за това десетилетие – „ Стар Трек: Пропадане в мрака “, „ 007 Координати: Скайфол “ и „ Отмъстителите “ на Marvel Studios.

Във всеки един от тези филми протагонистите би трябвало да създадат изключителни жертви, с цел да спрат диаболичния проект на антагониста от това да приключи сполучливо, само че единствено в „ Черният рицар “ компромисът на основния воин е не физически, а напълно честен. С това стигаме и до различен от най-важните и постоянно дискутирани аспекти на лентата – политическият.

Филмите за Батман постоянно са улавяли духа на времето си,

само че в нито един от тях преди „ Черният рицар “ не се съдържа толкоз отявлена отпратка към действителността, колкото е компромисното решение на Батман да подслуша целия Готъм, с цел да открие своя зложелател навреме. Веднага откакто Жокера е открит, апаратът, употребен за задачата, е погубен от Лушъс Фокс, един от най-верните съдружници на основния воин, изигран от постоянно превъзходния Морган Фрийман, поради нарушаването на гражданските права, което съставлява.

Точно по това време в Съединените щати интензивно се дебатира „ The Patriot Act”, който да даде на американското държавно управление сходни пълномощия и качества. Политолози са тълкували по всевъзможни способи по този начин илюстрираната обстановка в „ Черният рицар “, само че без значение от политическата позиция на който и да е фен, никой не може да отхвърли, че никой режисьор преди Кристофър Нолан не е успявал да употребява по-ефикасно в комерсиален екшън филм американската параноя след 11 септември за основаване на съспенс и провокиране на обществен разговор.

За достолепията на „ Черният рицар “, а и на цялата трилогия на Кристофър Нолан за Батман, евентуално следва да се изпишат много книги, камо ли пък публикации, защото, както към този момент беше казано при започване на този материал, 10 години са единствено прашинка в историята. Ние, като фенове, единствено можем да се радваме, че сме били съвременници на сходно киносъбитие, и да си го припомняме с уместно наслаждение през регулярни шпации.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още любопитно наличие последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР