През изминалата седмица разпространението на коронавируса се превърна в глобална

...
През изминалата седмица разпространението на коронавируса се превърна в глобална
Коментари Харесай

The Wall Street Journal: Коронавирусът няма да спре глобализацията

През миналата седмица разпространяването на ковид се трансформира в световна пандемия, която потопи международната стопанска система в криза, написа изданието The Wall Street Journal, представено от организация " Фокус ". Бяха спрени пътуванията, затвориха се граници, стотици милиони хора в Европа са под карантина. Кризата лиши трилиони долари от международните фондови пазари, а също по този начин заплаши милиони дребни предприятия. 
Както написа изданието, последващият стопански спад ще даде нови причини за тези, които през последните години приказваха за края или забавянето на процеса на глобализация. В разгара на рецесията е мъчно да се възрази против сходни прогнози, само че това въпреки всичко би трябвало да се направи, съгласно The Wall Street Journal. 
Глобализацията няма да завърши след ковид: да, нарушаванията в пътуванията и търговията няма да се възстановят незабавно и редица предприятия ще бъдат национализирани, обаче, следкризисният интервал ще покаже, че глобализацията е лесна за ненавист, комфортна за критикуване и невъзможна за прекъсване.
Вестникът отбелязва, че признаците за закъснение на глобализацията са се появили още преди епидемията. Миналата година растежът на международната търговия беше единствено 1%. Това значително се дължеше на комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай: търговията сред двете страни се върна на равнището от 2013 година В същото време Китай продължава интензивно да усилва вложенията си в чужбина: Латинска Америка, Африка и Близкия Изток. Изданието счита, че епидемията няма да спре тази наклонност: КНР последователно преодолява рецесията и китайското държавно управление загатва за увеличение на вложенията. 
Допълнително доказателство е неотдавна обновеното съглашение NAFTA, което показва ангажираността на Съединени американски щати към свободната търговия даже при Тръмп. Що се отнася до Европа, шокът от Brexit явно послужи като подтик за усилване на интеграцията и увеличение на размера на взаимните вложения. Освен това след вирусната рецесия се чака да бъдат отделени спомагателни държавни средства за възобновяване освен в Европа, само че и в Латинска Америка, Африка и Югоизточна Азия.
Разбира се, коронавирусът е негативен непряк артикул на глобализацията, отбелязва още The Wall Street Journal и добавя: актуалният мащаб на туризма, търговията и бизнеса прави предотвратяването на пандемията на практика невероятно. В същото време интернационалното съдействие може да се трансформира в единственото дейно средство против бъдещи епидемии. 
Според изданието внезапен спад, породен от ковид, не значи окончателното раздробяване на комплицираната система от вериги за доставки и пазари, построена през последните няколко десетилетия. Тази система е постоянна, печеливша и сложна за заличаване. Коронавирусът надали ще спре наклонността, претърпяла Голямата меланхолия, Втората международна война, Студената война и голям брой други рецесии. 
Възможно е коронавирусът да постави началото на нова фаза на глобализация, а тя няма да бъде толкоз дейна, само че няма да изпитва такива сурови стопански и идеологически ответни реакции. 
Темата продължава и в нашия блог.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР