През изминалата седмица президентът на Република България отказа да подпише

...
През изминалата седмица президентът на Република България отказа да подпише
Коментари Харесай

Да назначиш главен прокурор

През миналата седмица президентът на Република България отхвърли да подпише декрет за назначението на Иван Гешев за основен прокурор и върна предлагането на Висшия правосъден съвет, чийто Пленум избра последния на 24-ти октомври. Имайки поради неограничените пълномощия на основния прокурор, неговият избор и предопределение са едно от най-важните събития за тази година, освен във връзка с правосъдната власт, само че и за обществото като цяло.

По-долу в резюме ще разгледаме какво значи този отвод, до какво води и какви избори към момента стоят пред президента.

Какво направи

Президентът върна предлагането за назначение стимулирано, макар че обвързване за излагане на претекстове не съществува. По създание и изрично той уточни главните проблеми, свързани със състоялия се избор на нов основен прокурор:

- съществуването единствено на един номиниран претендент като делeгитимиращ детайл на избора и неосъзнатост на демократичните механизми („ освен я (процедурата) лиши от състезателност, само че лишава от престижа и легитимността на бъдещия основен прокурор “, " белег на демократичната страна е съществуването на други възможности при заемането на висши държавни длъжности имплицитна поддръжка от страна на изпълнителната власт, която в лицето на министъра на правораздаването отхвърли да номинира втори претендент " ;
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР