През изминалата седмица Лидл България обяви резултатите от износ, постигнати

...
През изминалата седмица Лидл България обяви резултатите от износ, постигнати
Коментари Харесай

Български продукти в над 30 държави

През миналата седмица Лидл България разгласи резултатите от експорт, реализирани от български производители в комерсиалната мрежа на веригата в Европа. За 2018 година 36 български компании са изнесли 109 продукта в 20 страни, на обща стойност от над 30 млн. лв..

Кои са обичаните български артикули на европейските консуматори и какво стои зад високите резултати, ще ни опише Милена Драгийска, основен изпълнителен шеф на Лидл България.

Г-жо Драгийска, каква е политиката за сполучливо налагане на български артикули на европейския пазар?

Нашите търговски екипи непрестанно наблюдават пазарните трендове. Дали би трябвало да предложим новаторски здравословни артикули или да развиваме обичайни такива, зависи напълно от потребностите на потребителя. Работим тясно с българските производители и им оказваме помощ да се развиват, да работят в посока на продуктови нововъведения като чисти предписания да вземем за пример, в отговор на потребителското търсене. Работата ни с тях е главно през личните марки, които са в основата на нашия бизнес модел. В систематизиран тип личните марки се явяват мощен и повсеместен инструмент за поддръжка на българските производители – те имат опция да усилят размера на осъществената продукция освен при откриването на нови магазини на Lidl в България, само че и в над 30 страни, в които Lidl участва.

Традиционни български артикули или новаторски съвременни оферти, в кое сме по-добри и кои артикули се търсят повече на открито?

Имаме положителни образци и в двете направления. Колкото и ненадейно да звучи, продуктът с максимален дял в износа, е хлябът. Той заема 21% за 2018 година и надлежно 26% за изтеклите месеци на 2019 година от целия експорт, като все още изнасяме самун в 7 страни. Друг обичаен артикул са сладки и солени баници, които се оферират на най-вече пазари в мрежата на Lidl – в цели 15 страни.

Много сладкодумен образец за новаторски артикули са оризовите артикули, които предлагаме под нашата лична марка Sondey, както и суровите барчета Alesto. И с двата производителя работим неотдавна и за доста къси интервали те съумяха да се осъществят на външните пазари по извънредно сполучлив метод.
Първият ни експорт на оризовки е през февруари 2018 година за Австрия. В момента те са в непрекъснатия подбор на 6 страни, а износът, който осъществят единствено за една година, е към 5 пъти повече от целия оборот на компанията в комерсиалната мрежа на Lidl в България.

Суровите барчета, за които загатнах, са действително първият български артикул с касово позициониране в Германия - извънредно самопризнание от позиция на това, че позициите на каса са лимитирани и надлежно конкуренцията за тях е голяма. Това е самопризнание за високото качество на самия артикул, конкурентната цена и качеството на произвеждане, което тази компания дава. До края на 2019 година суровите барчета ще се изнасят в 12 страни, или съвсем 5500 магазина в Европа, а растежът в цената на износа се чака да надвиши 50%.

Как се възнамерява сходно разгръщане на производството и имат ли потенциал българските производители да реагират на такива благоприятни условия?

Обемите са в действителност съществени, само че това не е непременно. Точно тук огромна роля има виновното отношение, с което Лидл България подхожда в работата си с българските производители. Ние работим и растем дружно с тях, планираме нещата по този начин, че да могат да се случат по най-хубавия метод. В момента с изключение на сурови барчета, с гореспоменатия производител започнахме експорт и на втори артикул за Германия – в началото на акционен принцип, с цел да можем да преценим вярно размера и да се съобразим с опциите на производителя. Обратното отношение, в което настояваме за огромните размери в този момент и незабавно, крие опасности – за качеството най-много, което би компрометирало трайно този производител.

Успехите на тази взаимна работа се дължат точно на партньорското отношение, отговорността, с която подхождаме и несъмнено, на професионализма на производителите. Най-важният ни взаимен резултат обаче, е за крайния консуматор. Изключително високите условия на Lidl във връзка с качеството, непрекъснатия и прецизен надзор, достъпът до външни пазари и всички спомагателни благоприятни условия за развиване, оказват помощ на тези производители да се развиват, да стават по-конкурентни освен като качество, само че и като цени – позитиви, на които директен консуматор е негово величество клиентът.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР