През изминалата седмица лидерът на крайнодясната партия Лига“ Матео Салвини

...
През изминалата седмица лидерът на крайнодясната партия Лига“ Матео Салвини
Коментари Харесай

Кофас: Политическата криза може да се отрази негативно върху икономиката на Италия

През миналата седмица водачът на крайнодясната партия „ Лига “ Матео Салвини сложи под въпрос коалиционнотото държавно управление, ръководено от неговата партия и популисткото придвижване „ Пет звезди “, като прикани за предварителни избори. За тази цел „ Лига “ внесе предложение за избор на съмнение против държавното управление, с цел да предизвика рухването на изпълнителната власт. Сенатът обаче реши да не го организира неотложно, а вместо това разреши на министър-председателя Джузепе Конте да се обърне авансово към горната камара на 20 август.

Решението на Салвини идва след месеци на ескалиращо напрежение в двойната коалиция. От основаването си след изборите през март 2018 година обединението е на прага на имплозия на няколко пъти. На 7 август „ Пет звезди “ гласоподава против спорния план за високоскоростна линия Торино-Париж - проект, утвърден от „ Лига “ и опозицията - който послужи като предлог за господин Салвини да постави финален завършек на нежната коалиция.

Правителствената рецесия сътвори неустановеност на пазарите и доверието на вложителите може в допълнение да се утежни по време на договарянията за бюджета за 2020 година, разясняват анализаторите на Кофас.

„ Политическата рецесия към този момент изтласка приходите от италианския 10-годишен обществен дълг до 1,83%, най-високото равнище за пет седмици. По-високата рентабилност на държавните облигации обаче ще ускори уязвимостта на локалните банки към върховен риск, защото те държат по-голямата част от обществения дълг на Италия “, разяснява Еуджен Аническу, шеф на Кофас за България и Румъния.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР