През изминалата седмица капсулата Dragon на SpaceX беше успешно скачена

...
През изминалата седмица капсулата Dragon на SpaceX беше успешно скачена
Коментари Харесай

САЩ ще изпрати марихуана в космоса

През миналата седмица капсулата Dragon на SpaceX беше сполучливо скачена с Международната галактическа станция (ISS), където достави три тона хранителни запаси, както и обекти за генетично проучване. Следващата задача на компанията за доставки до МКС е планувана за март 2020 година и този път ще бъде качен различен много по-интересен товар: канабис.

Мисията бе контрактувана от Front Range Biosciences, агротехнологична компания работеща в партньорство със SapceCells UDA и BioServe Space Technologies. Това обаче не значи, че астронавтите ще имат шанса да употребяват канабиса.

Пратката ще съдържа конопено семе, което е вариант на канабис с ниски равнища на THC – алкалоидът, който придава психоактивните свойства на марихуаната. Конопът беше узаконен в Съединени американски щати още веднъж предходната година, което разреши този опит да получи федерално утвърждение. Междувременно растението Cannabis sativa към момента е нелегално на федерално равнище в Съединените щати, макар че доста от локалните ръководства на самите щати са легализирали използването му за медицински и развлекателни действия.

Експериментът е формиран от 480 растителни клетъчни култури, които ще бъдат съхранявани в развъдник за 30 дни, до момента в който учените следят развиването от разстояние от Университета в Колорадо, Боулдър. Освен коноп, на галактическата станция ще се отглеждат и следят и растителни култури от кафе.
Защо проучването е належащо?
Изследователите са заинтригувани да видят по какъв начин микрогравитацията и галактическият полет въздействат на културите коноп и кафе. Има данни, които допускат, че растенията могат да изпитат разновидности, до момента в който порастват в космоса. Изследователите биха желали да изучат тези разновидности и да видят какво се случва с растенията, откакто бъдат върнати на Земята.

„Имахме щастието да бъде водач в новата галактическа промишленост и сме щастливи да проучим тези невероятни благоприятни условия с екипа на Front Range Biosciences и BioServe“, споделя Питър Маккулаг, изпълнителен шеф на SpaceCells. „Това са огромни хрумвания, които преследваме и има голяма опция да представим на пазара нови химиотипи, както и растения, които могат по-добре да се приспособяват към сушата и студените условия. Очакваме да потвърдим посредством тези и други задачи, че можем да приспособяваме предлагането на храна към измененията в климата.“

Някои от тези разновидности може да се окажат потребни, тъй че има тласък и за търговски интерес към задачите и проучванията. Например конопът и кафето, отглеждани в космоса, могат да се окажат по-устойчиви на климатичните промени в някои региони на земята. Преди това ZME Science оповестява по какъв начин световното нагряване провокира кафена рецесия – резултатите сочат, че подобаващите за кафе зони ще бъдат понижени със 73–88% до 2050 година при сюжети на стопляне. Друго изследване откри, че над половината от дивото кафе в света е изправено пред изгубване.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР