„През изминалата седмица Изпълнителната агенция по лекарствата издаде разпореждане за

...
„През изминалата седмица Изпълнителната агенция по лекарствата издаде разпореждане за
Коментари Харесай

Проф. Георги Михайлов: Дали проблемът с лекарствата за хипертония не е провокиран от частни интереси

„ През миналата седмица Изпълнителната организация по медикаментите издаде предписание за евакуиране от пазара на избрани лекарства за лекуване на хипертония и слединфарктни положения, съдържащи валсартан. В следствие, първичният лист бе изменен. Това провокира съществено безпокойствие у прекомерно огромен брой пациенти – над 160 000, които употребяват съответните продукти”.

Това сподели националният представител от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България” проф. Героги Михайлов от парламентарната естрада. Той добави, че неналичието на публична декларация от управлението на ИАЛ е породила съществени въпроси у жителите, както и страхове, че посоченият смес в медикаментите от листата е канцерогенен. „ Твърдението в формалния уебсайт на ИАЛ, че измененията в технологията на фирмата- производител са регистрирани още от 2012 г.- в допълнение нагнети напрежение.

Това бе и мотивът за поисканото от нас чуване на шефа на ИАЛ”, посочи Михайлов. Народният представител бе безапелационен, че намесата на организацията е следвало да бъде своевременна. „ Хората основателно задават въпроса, дали оставените в мрежата лекарства, съдържащи валсартан не съдържат избраната като токсична субстанция диметилнитрозамин.

В обществото се слагат и други въпроси- да не се окаже, че целият проблем с медикаментите е подбудена от други частни ползи. В публичното пространство вървят и други отзиви, че се предписва терапия с друга финансова стойност от тази, която пациентите сега получават”, сподели още националният представител.

Георги Гьоков: Поведението на Изпълнителната организация по медикаментите беше несъответстващо – провокира суматоха измежду 160 000 души

„ Поведението на Изпълнителната организация по медикаментите беше несъответстващо. Може да са постъпили професионално, само че провокираха суматоха измежду 160 000 души “.

Това съобщи националният представител от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ Георги Гьоков. Той акцентира, че в общественото пространство се разнасят разнообразни описи с медикаменти. „ Единият е с 62 медикаменти, които са блокирани или оттеглени, различен - обновен лист на медикаменти, които не са оттеглени от фармацевтичната мрежа “, изясни той. Гьоков попита дали е цялостен описът на медикаментите и по какъв начин са подбирани те – по информация на производителя, на Европейската организация за медикаментите или по друга информация.

„ Каква е гаранцията, че още на следващия ден няма да се актуализират описите и медикаментите от единия списък- да преминат в другия? 160 000 индивида чакат отговор “, сподели още националният представител. Той попита и по какъв начин ще се разсее суматохата измежду хората. „ Остава усещането, че производителят не си признава какви съставки има в медикаментите “, сподели още Гьоков.

Дора Янкова : Странно е по какъв начин един проблем, който е извънредно значим за здравето на доста български жители, е решен чак след седмица

„ Много от пациентите, които употребяват тези медикаменти, се развълнуваха за взаимоотношенията си НЗОК и лекуващите си лекари. Притесненията на хората, които имат хипертония, са доста огромни. Те не знаеха- ще им се признае ли новото изписване на медикаменти, защото към този момент имат предписани”. Това сподели националният представител от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България” Дора Янкова.

Тя добави, че шефът на Изпълнителната организация по медикаментите е съобщила на народните представители, че на 3-ти е била осведомена за изтеглянето на медикаментите с валсартан. „ Цяла седмица вие не се събрахте дружно с НЗОК и министъра на опазването на здравето.

Това, че всяка институция, обвързвана със здравето на хората е правила нещо, не е задоволително, трябваше да успокоите хората, в случай че в действителност няма проблем. Странно е по какъв начин един проблем, който е извънредно значим за здравето на доста български жители, междуинституционално е решен чак след седмица”- сподели Янкова.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР