През изминалата година вашите сигнали ни провокираха да търсим и

...
През изминалата година вашите сигнали ни провокираха да търсим и
Коментари Харесай

Разследванията на GlasNews през 2023 г. - Част 1. ВИДЕО

През миналата година вашите сигнали ни предизвикаха да търсим и демонстрираме истината в  рубриката “Glas с Тина Ивайлова “. Докъде стигнахме и имаха ли резултат случаите по които работихме? Разказваме в този момент:
Прочетете още


През миналата година в поредност от следствия потърсихме отговор на въпроса: Злоупотреби за милиони ли стоят зад Хипократовата клетва на лекарите от най-голямата болница в страната ни? С екипа ни тръгнахме по сигнал за осъществяване на голям брой фиктивни интервенции на пациенти, настанени в отделението по Кардиохирургия в УМБАЛ " Св. Георги " в Пловдив. Срещнахме се с десетки хора, които настояват, че са претърпели една сърдечна интервенция по една клинична пътека, само че съгласно документите, с които разполагаме усвоените средства от бюджета на касата са за две интервенции по две разнообразни клинични пътеки. Нека си напомним:

От разказите на тези хора и от документите, които притежаваме стана ясно, че в Здравната каса са регистрирани голям брой епикризи на пациенти, които те не имат. Това потвърдиха и лекарите, дали показания пред прокуратурата. Показахме ви и формалното мнение на специалистите от НЗОК-Здравната каса. След дълга преписка с пресцентъра на болничното заведение с молба за изявление от наша страна с лекарите, подписали епикризите и оперирали хората, с които се срещнахме, успяхме да беседваме и с началника на отделението по Кардиохирургия към УМБАЛ " Свети Георги " - професор доктор Генчо Начев. Той отхвърли в болничното заведение да се правят фиктивни интервенции, както и да се изготвят документи с погрешно наличие. Потърсихме мнението на експерти от други лечебни заведения за това: Има ли по какъв начин пациент да не знае, че е опериран два пъти?

От сигнала, изпратен до екипа ни и прокуратурата, разбрахме, че има и чиновници на болничното заведение, които нямат интервенция на сърцето, само че пък имат регистрирана епикриза за сърдечна интервенция по клинична пътека в Здравната каса. Разполагаме с такива епикризи на няколко от чиновниците на болничното заведение. Една от тях е на санитарка   в отделението по кардиохиргия. Съпругът й отхвърля тя да е оперирана от сърце. По документи обаче не е по този начин. Началникът на отделението по Кардиохирургия проф. доктор Генчо Начев изясни, че няма хора от личния състав, които не са оперирани, а в това време има регистрирана епикриза за това в Здравната каса.

Резултатът: Прокуратурата работи по това следствие. Разпитани са на 200 очевидци. Проверка се прави и от Икономическа полиция, а ние продължаваме да следим този случай и през 2024 година

През 20223-та година с изключение на схеми с епикризи ви показахме и нова скица за разпространяване на опиати в Пловдив. Видяхте по какъв начин дилърите доставят на всички места в кварталите и улиците в града, а поръчките се осъществят анонимно, посредством мобилно приложение.  Вижте още веднъж по какъв начин работи схемата:

Разказахме ви по какъв начин поръчките на опиати се реализират посредством групи за известия в мобилното приложение Телеграм, което всеки собственик на мобилен телефон може да употребява. Показахме ви също  доставчиците на една от групите. Стана ясно, че поръчките на опиати се реализират посредством групи за известия в мобилното приложение  Телеграм, което всеки собственик на мобилен телефон може да употребява. Групата е анонимна. Какъв е броят на членовете в нея, знаят единствено хората, които са я основали и ръководят. Има меню, което прилича онлайн магазин, като тези от които можеш да поръчаш всевъзможни неща от интернет. Само, че тук от това автоматизирано меню можеш да поръчаш само разнообразни типове наркотични субстанции. Описани са по тип, грамаж или брой. Посочена е и цена., която зависи от качеството, типа и грамажа. Има и цена за доставка.

Администраторите презентират предлаганите от тях артикули, посредством клипове и фотоси, като подсигуряват и за качеството. Успяхме да заснемем цялата процедура, както и част от дилърите, които доставят опиатите. С екипа ни също  пробвахме по какъв начин работи схемата. Нашето следствие сподели, че се работи с най-малко 5 дилъра на промяна, а това значи, че организацията е сериозна.

Полицията не ги спря. Групата работи и сега, а поръчките не стопират. Има и празнично меню.

И други групи не престават да работят към днешна дата. В един различен бизнес за милиони. В края на 2022г. и началото на 2023-та ви показахме  новите схеми на телефонни измамници. Видяхте ги по какъв начин мамят от Букурещ и на наша територия - Варна. Нека си напомним:

Всички групи и герои, които ви показахме в поредност от следствия не престават да работят по същия метод, необезпокоявани от закона, и живеят в разкош на гърба на жертвите си - излъгани възрастни хора.

През 2023-та година ви срещнахме и с различен тип жертви. Според статистиката на Министерство на вътрешните работи всяка четвърта жена у нас е жертва на домашно принуждение. Видяхте историята на 24-годишна жена, която се свърза с екипа ни и описа, че брачният партньор й е стрелял по нея, удрял я е с тръба, дупчил е с отверка, а тормозът траял близо три дни. История, наподобяваща сюжет за филм на ужасите.

Родителите на младото момиче не желаеха дават публичност на случилото се с щерка им досега, в който виждат констатацията на правосъдния доктор, който дефинира положението на щерка им като лека телесна щета. След нашата интервенция леката телесна щета стана тежка, а мъжът бе арестуван от пловдивските криминалисти със съдействието на екипа ни.

27-годишният Денис остана в ареста за непрекъснато. Той е с повдигнати обвинявания за шест закононарушения.

През миналата година ви разказахме още една история за тормоз и принуждение. Нека си напомним описа на Мария Делчева за болката и страха.

Жената описа по какъв начин години наред е била жертва на принуждение и тормоз и по какъв начин месеци не е виждала сина си, който е с тежко заболяване. Жената имаше ограничаваща заповед да не вижда детето си.

Няколко дни откакто излъчихме репортажа  дойде и щастливата развръзка-майка и наследник се събраха още веднъж дружно. След повече от два месеца една майка видя и прегърна детето си. Как се случи това?

След 3-часово съвещание на Районния съд в Стара Загора, в което магистратите анулираха ограничаващата заповед и по този метод майка и наследник се събраха след дълга разлъка.  Решението: пада ограничаващата заповед, а родителите подписаха съглашение за споделено родителство.

Щастлива беше развръзката и за 73-годишният Петър Карахристов от Варна. Възрастният мъж беше наклеветен, че използва амфетамини и шофьорската му брошура беше отнета. С екипа ни нееднократно в поредност от следствия разказахме по какъв начин след рутинна инспекция на пътя, можеш да се окажеш нарушител пред обществото, без да си нарушил закона. Набедени „ наркомани “ в следствие се оказват с чисти проби. Само че, истината се открива след дълъг интервал от време, когато е подготвен резултатът от  кръвната проба. Като в тази ситуация с Петър Карахристов. Нека си напомним:

Разказахме ви по какъв начин през октомври предходната година на кръстовище в Търговище - 73-годишният Петър Карахристов блъска малолетно момче, което пресича на пешеходна пътека с тротинетка. Детето е без съществени пострадвания. На място идва полиция. Съставени са актове на дядото и на момчето. Отведени са в Районното ръководство, където и на двамата е изработен тест за алкохол и за опиати с  машина Drug Chek 5000. Пробата се взима от слюнка. Тестът  засича по едно и също време 7 типа наркотични класове – канабис, кокаин, опиати, амфетамин, метамфетамин, бензиодиазепини и метадон. При дядото  теста  регистрира позитивен резултат и реагира на амфетамин. След нашата интервенция, той потвърди, че не е наркоман.

Продължаваме да работим по всички случаи, които ви показахме през 2023-та година и които ще ви напомним във втора част на нашия преглед.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР