През изминалата година сделките с имоти в цялата страна отбелязаха

...
През изминалата година сделките с имоти в цялата страна отбелязаха
Коментари Харесай

Тихомир Тошев: Почти половината имотни сделки през годината са кешови

През миналата година покупко-продажбите с парцели в цялата страна означиха спад с над 11%, на този декор обаче покупките на имоти с ипотека бележат растеж. Каква е повода за тази обстановка на жилищния пазар разяснява Тихомир Тошев, шеф на " Кредит център ". 

През 2023 година общият брой на *вписаните в Агенцията по вписванията покупко-продажбите с парцели в страната достига 215 507 броя, като малко под 23% от тях или общо 48 774 са подписани с ипотечен заем. За съпоставяне година по-рано вписаните покупко-продажби са били 242 624, от които под 20% или общо 48 430 са подписани със ипотечен заем.

Последните данни на Българската национална банка (БНБ) сочат, че към ноември 2023 г.  жилищните заеми са възлизали на 19.494 милиарда лева, нараствайки на годишна база с 20 на 100. На този декор обаче броят на изтеглените заеми понижава с към 2 %. 

Причините за растежа в размера на ипотеките са главно две

" Първата е растежът на цените на парцелите, който за изминалата година, съгласно разнообразни анализатори е сред 8% и 11 на 100. Втората причина още веднъж се дължи на по-високите цени и на високата инфлация, която накара хората с по-ниски приходи да излязат от пазара на парцелите ", обясни пред money.bg Тихомир Тошев.

По негови наблюдения, в следствие от излизането от пазара на тези купувачи, спадат и покупко-продажбите с по-малки парцели - главно с едностайни и двустайни жилища, като в момента се следи търсене на тристайни и по-големи жилища.

" Всичко това докара до по-висок размер на междинния заем за покупката им ", означи специалистът.

От данните на Агенцията по вписванията е видно, че съвсем половината покупко-продажби са кешови. Това е по този начин, тъй като междинната и високата класа имат много спестявания, които се насочват към имотния пазар и това е и повода проникването на ипотечното кредитиране да остане измежду най-ниските в Европа. 

В каква посока ще вървят лихвите по ипотечните заеми?

Очакванията за смяната на лихвите след влизането ни в еврозоната са двупосочни. Това е по този начин, защото през миналата година банките в страната съумяха да запазят равнищата на лихвите по ипотечните заеми измежду най-ниските в Европа. След влизането ни в еврозоната обаче главният курс при лихвите ще се задава от Европейската централна банка (ЕЦБ). 

" Ако погледнем в съвсем всички страни, които са минали към еврото още през първата година това води до по-бърз растеж на приходите, в сравнение с в другите страни. От друга страна що се отнася до лихвите ние към този момент видяхме, че ЕЦБ и ФЕД стопираха нарастването им и сега взеха решение да ги задържат към сегашните им равнища. Най-вероятно това ще продължи и през идващите месеци и по-късно може да бъде взето решение още веднъж да се поддържа стопанската система, икономическия напредък и вложенията, тогава и лихвите ще тръгнат надолу ", заключи Тихомир Тошев.

Той акцентира, че когато приказваме за влизането ни в еврозоната лихвите в България ще зависят от момента на присъединението ни и тъкмо каква ще бъде наклонността тогава. Според него е доста е евентуално България да се одобри единната валута миг на  наклонност на спад.

" Ако погледнем в този момент лихвите в еврозоната са малко по-високи в сравнение с при нас, само че в случай че се върнем обратно, през множеството години ще видим, че еврозоната е със доста по-ниски лихви в сравнение с страните отвън еврозоната ", каза още специалистът.

*Важно е да споменем, че в Агенцията по вписванията се вписват към този момент изповядани покупко-продажби, само че не и предварителните контракти и новото строителство, което се купува и се чака по година-две. Голяма част от новото строителство сега са пред позволение, само че към момента няма такова, по тази причина и покупко-продажбите още не са вписани.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР