През изминалата година правителствата на Западните Балкани обявиха поредица от

...
През изминалата година правителствата на Западните Балкани обявиха поредица от
Коментари Харесай

Газът е повече проблем, отколкото решение за Западните Балкани

През миналата година държавните управления на Западните Балкани оповестиха поредност от нови газопроводи, терминали и електроцентрали, сякаш с цел да насочат района надалеч от Русия.

Тези проекти — доста от които получават финансова и политическа поддръжка от Европейски Съюз и Съединени американски щати — в случай че бъдат изпълнени, ще попречват прехода на района към възобновими енергийни източници, като в същото време ще утежнят икономическите опасности и рисковете за сигурността, в това число тези, свързани с Русия, написа в собствен разбор Euobserver. 

Правителствата на Западните Балкани не са научили доста от последната година, в която зависимостта на Европейски Съюз от вноса на изкопаеми горива, най-вече газ, се трансформира в главен източник на неустойчивост с световни последствия. Но те не са единствените.

Въпреки че към момента следва да се види до каква степен Европейски Съюз съумява да се откаже от съветския газ, неговите водачи изнасят грешките си в район, който през 2021 година е консумирал единствено 4% - толкоз газ, колкото Германия, и не е толкоз подвластен, колкото Европейски Съюз.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, комисарят по енергетиката Кадри Симсон и комисарят по разширението Оливер Вархели постоянно се срещат с азербайджанските управляващи, с цел да предизвикват увеличените доставки на газ за Европейски Съюз и Западните Балкани.

А Европейската капиталова банка и Европейската банка за възобновяване и развиване наподобяват подготвени да финансират междусистемната газова връзка Гърция-Северна Македония, която – макар изказванията за диверсификация – в действителност ще разшири доста вноса на газ в Северна Македония.

Потреблението на газ в Западните Балкани е под четири милиарда кубически метра годишно, обвързвано най-много с отопление и индустрия, като Сърбия съставлява към 60% от него, до момента в който огромна част от района – Албания, Черна гора и Косово – сега даже не е обвързван с интернационалната газова мрежа.

Според ново изследване на Global Energy Monitor и Bankwatch оповестените газови планове са на стойност над 3.5 милиарда евро и включват първите два терминала за импорт на полутечен природен газ в района в Черна гора и Албания, както и флотилия от нови газови електроцентрали, които биха трагично нараснали зависимостта на района от газ за електричество.

Газовата инфраструктура в множеството случаи ще би трябвало да бъде построена от нулата, което ще бъде скъпо и ще отнеме години, като по този метод ще блокира района за десетилетия напред. Това отклонява запаси от вложение в енергийна успеваемост и устойчиви възобновими източници.
Слънчево и вятърно закъснение
Изоставащото слънчево и вятърно развиване в района до момента демонстрира, че не е реалистично да се чака, че страните ще създадат нов преход от газ към възобновими източници до 2050 година Изчерпаните бюджети на тези страни и неналичието на регулаторен и институционален потенциал няма да разрешат това.

Новото търсене на газ ще усили излагането на Западните Балкани на нестабилни цени на газа. Като се има поради степента на енергийна беднотия и политическата сензитивност на високите сметки за комунални услуги в района, потребителите няма да желаят или да могат да поемат високите цени на газа. Това може да докара до блокирани активи.

Но даже в случай че се употребява газ, евентуално държавните управления ще би трябвало да го субсидират по време на интервали на високи цени, което в допълнение натоварва лимитираните обществени бюджети на страните. Те даже могат да се извърнат към Русия, защото Русия е способна и желае, в случай че обслужва нейните геополитически ползи, да предлага по-евтин газ от Азербайджан или вноса на LNG.

Всичко това се случва в миг, когато е ясно, че просто няма място за нова инфраструктура за изкопаеми газове.

Последният отчет на Междуправителствения панел по изменение на климата (IPCC) повтаря, че няма място за нова инфраструктура за изкопаеми горива в международен мащаб, защото плануваните излъчвания на CO2 от съществуващата инфраструктура, без в допълнение понижаване, ще ни отведат над повишение на температурата с 1.5 °C до края на века.

Според IPCC са нужни „ бързи и дълбоки и в множеството случаи незабавни понижения на излъчванията на парникови газове във всички браншове през това десетилетие “, с цел да се ограничи стоплянето до 1.5°C. Изграждането на газ в Западните Балкани не е съвместимо с тази цел, нито с уговорките на страните да доближат чиста нула до 2050 година като част от процеса на присъединение към Европейски Съюз.

Няколко от препоръчаните тръбопроводи са съпроводени от неподкрепени изказвания, че могат да доставят възобновим водород в бъдеще, без да дават никакви доказателства за евентуални източници или икономическа изпълнимост. Ползите от успеваемостта на директното електрифициране при отопление - вместо потреблението на водород - и ниската възможност толкоз доста възобновим водород да бъде разполагаем през идващите десетилетия, вършат това изказване неубедително.

Вместо да финансират основаването на значително ново търсене на газ в района, по-добре е Европейски Съюз и Съединени американски щати да удвоят енергийния преход на Западните Балкани.

Най-добрият метод за реализиране на енергийна сигурност в района, което значи непрекъсната наличност на енергийни източници на налична цена, като в същото време държи Русия надалеч от района, не е азерският газ, нито втечненият природен газ или различен газ, това е енергийно ефикасна стопанска система въз основа на устойчиви форми на възобновима сила и електрификация на секторите на отоплението и превоза.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР