През изминалата година групата на "Първа инвестиционна банка" отчете повишаващи

...
През изминалата година групата на "Първа инвестиционна банка" отчете повишаващи
Коментари Харесай

ПИБ продължава с въвеждането и изпреварващото развитие на дигиталните услуги

През миналата година групата на "Първа капиталова банка " регистрира повишаващи се финансови резултати и стабилно развиване, като облагата след налози нараства до 171.55 млн. лева по отношение на 92 24 млн. лева година по-рано, излиза наяве от числата в консолидирания счетоводен доклад на кредитната институция. Зад това нарастване стоят по-високите други доходи от активността, в това число от продажба на активи, резултат от целенасочените дейности на банката за понижаване на нелихвоносните активи и по-нататъшно усъвършенстване на балансовите позиции.

В резултат приходите от продажба на активи за годината възлизат на 81.09 млн. лева при 10.64 млн. лева за 2017-а. В тази сума се включват осъществената в края на годината договорка по отдаване на финансов лизинг на забележителна част от терена на някогашния металургичен комбинат "Кремиковци " на интернационален вложител - дъщерно сдружение на Soravia Real Estate Developers GmbH, част от австрийската икономическа група Soravia.

Fibank усъвършенства и пазарната си позиция през годината, като се подрежда на пето място по чиста облага измежду банките в страната на неконсолидирана основа (през 2017-а бе шеста). Съответно и пазарният дял на ПИБ се усилва до 9.33% по отношение на единствено 7.28% през 2017 година.

Банката осъществяваше активността си съгласно външната среда и потребностите от финансиране. В последна сметка общите доходи от банкови интервенции са на стойност 391.33 млн. лева като падат под 400 милиона на годишна база. Намалението при чистия приход от такси и комисиони и другите оперативни доходи е частично обезщетено от растеж при чистия лихвен приход, генериран в среда на продължаващи ниски лихвени нива.

Тенденцията при ПИБ от последните години при разноските за лихви се резервира, като те се намаляват до 63.96 млн. лева в следствие главно на понижение при разноските за депозити от клиенти.

През предходната година общият размер на активите на групата на "Първа капиталова банка " нараства със 7.5% до 9.58 милиарда лв.. Динамиката отразява развиването на кредитните услуги, с акцент в региона на банкирането на дребно и дребните и междинни предприятия съгласно проектите на банката, съкращаване на добитите активи и повишението на привлечения запас. Fibank резервира водещите си позиции измежду банките в страната, като се подрежда на четвърто място по активи (през 2017-а бе на трето), с пазарен дял от 8.82% на неконсолидирана основа (за 2017 година контролираше 8.84% от пазара).

През 2018 година кредитният портфейл на групата на "Първа капиталова банка " преди амортизация нараства с 12.2% до 6.46 милиарда лв.. Ръст има при всички бизнес линии, в това число при заемите в банкирането на дребно, микрокредитирането и дребните и междинни предприятия.

Привлечените средства от клиенти също се усилват и доближават 8.34 милиарда лева и остават главния източник за финансиране на групата.

Към декември 2018 година членовете на Надзорния съвет на банката имат общо 377 106 броя акции на "Първа капиталова банка ", а членовете на Управителния съвет държат общо 1107 броя акции на банката, която ръководят. Никой от тях не има над 1% от капитала.

Основни акционери в "Първа капиталова банка " остават Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев, които управляват по 42,5% от книжата с право на глас. Останалите 15% от акционерния капитал на банката са благосъстоятелност на други акционери, притежаващи акции, предмет на свободна търговия на "Българската фондова борса " АД (free-float). Към края на предходната година общият брой на акционерите на ПИБ е над 1900, които включват както физически лица, по този начин и юридически лица, в това число институционални вложители.

"Първа капиталова банка " АД има единадесет дъщерни сдружения към края на декември.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР