През изминалата година гласоподавателите нанесоха някои сериозни сътресения на стабилността

...
През изминалата година гласоподавателите нанесоха някои сериозни сътресения на стабилността
Коментари Харесай

CNN: Подгответе се. Изборите през 2024 г. може да шокират света

През миналата година гласоподавателите нанесоха някои съществени разтърсвания на стабилността в света - само че това е нищо пред това, което можем да чакаме през 2024 година, съгласно коментар на CNN.

През идната година в страните с повече от половината население на света ще се проведат избори, както отбелязва The Economist.

В страните, в които ще се гласоподава, живеят повече от 4 милиарда души.

През последните две години, когато се занимавах с хроникиране на изборите по света, се обрисуваха модели, от време на време смразяващи. На всички континенти стана прекомерно елементарно гласоподавателите просто да отхвърлят дългогодишните демократични философии поради лъскави медни обещания, давани от крайни хора - постоянно от популистката последна десница, разяснява Дейвид А. Анделман.

А вероятностите за трагична смяна единствено се ускоряват.

Съдбоносната изборна година стартира с Бангладеш през януари. Там към този момент имаше антиправителствени демонстрации, провокирани от главната опозиционна Бангладешка националистическа партия, чиито висши водачи са в пандиза или в заточение. БНП заплаши да бойкотира изборите, в случай че министър-председателят Шейх Хасина не подаде оставка и не съобщи властта на служебно държавно управление преди общите избори. Хасина евентуално ще продължи да ръководи с желязна ръка, както прави това към този момент 15 години.

През февруари двете най-многолюдни мюсюлмански страни в света - Пакистан и Индонезия - ще проведат избори в границите на една седмица. В Пакистан ще се проведат първите общи избори, откогато известният, само че пораждащ различия някогашен министър-председател Имран Хан беше отхвърлен по обвинявания в корупция. (Той отхвърля да е направил каквото и да било нарушение). Въпреки че не е претендент, Хан към момента е движещата мощ на своята политическа партия.

Скоро по-късно в Индонезия ще се проведат най-големите еднодневни избори в света, на които ще гласоподават над 200 млн. души в страната и 1,75 млн. души от индонезийската диаспора, макар че е малко евентуално гласоподавателите да разхлабят властта на богатите бизнес и военни елити.

На други места в Южна Африка ще се проведат може би най-проникновените избори в Африка след Нелсън Мандела. Когато преди две години южноафриканците отидоха до урните на общинските избори, партията на Мандела Африкански народен конгрес (АНК) за първи път завоюва по-малко от 50 % от гласовете, като гласоподавателите бяха обезпокоени от безредието и корупцията, които белязаха прекомерно огромна част от 30-годишното й задържане на власт. Ако тази наклонност на спад се резервира и на парламентарните избори през 2024 година, това ще бъде решителен миг в политическата история на Южна Африка, излиза наяве от коментарът на CNN.

В Европа ще се проведат 9 парламентарни избори, на които едно от най-големите провокации за бъдещите държавни управления ще бъде намирането на съдружни сътрудници за образуване на болшинство.

Следете предварителните избори в Португалия през март. Те са разследване от следствие за корупция, което принуди социалистическия министър-председател на страната да напусне поста си след осем години ръководство - и може да предвещаят преориентиране към крайнодясната партия Chega (Достатъчно). По същия метод десницата наподобява подготвена за огромни триумфи на изборите в Австрия, които ще се проведат през есента, проучва коментаторът.

До края на януари 2025 година ще се проведат и парламентарните избори в Обединеното кралство, което значи, че английските гласоподаватели евентуално ще отидат до урните в края на 2024 година - и даже може да станат очевидци на завръщането на Лейбъристката партия на власт след 14 сложни години на ръководство на консерваторите.

В Латинска Америка Мексико евентуално ще получи първата си жена президент, защото две от тях са включени в бюлетините на главните партии на изборите през юни, където опиатите, престъпността и миграцията към Съединени американски щати са преди всичко в политическия дневен ред. На други места, непредсказуемият националистически водач на Венецуела Николас Мадуро ще се стреми към нов мандат, като залогът включва гранична борба със прилежаща Гвиана за правата върху петрола, написа CNN.

Но има пет изключително трагични надпревари, които заслужават внимание:

Тайван на 13 януари: нов президент в центъра на напрежението сред Съединени американски щати и Китай

Залогът е изключително огромен в този интервал на засилено напрежение сред Пекин и Тайпе, защото Съединени американски щати не престават да подсигуряват тайванската народна власт.

С трима претенденти за президент, тесният водач и фаворит на ръководещата Демократична прогресивна партия (DPP) Лай Чинг-те е прокълнат от Китай с обещанието си да продължи решителната отбрана на суверенитета на острова, сложена от сегашния президент Цай Инг-уен. Близкият до него Хоу Ю-Их от опозиционната партия Куоминтан (КМТ) желае да стартира диалози с Пекин. Третият, Ко Уен-дже от Тайванската национална партия (ТНП) и някогашен кмет на Тайпе, предлага междинна позиция, по-близка до примирието.

Ако гласоподавателите изберат статуквото, очаквайте Пекин да ускори натиска. " Избор сред войната и мира " - това беше формалният китайски отговор, откакто договарянията за единение сред опозиционните партии се провалиха през ноември.

Русия на 17 март: Путин не оставя нищо на случайността

Няма подозрение по отношение на планувания доживотен президентски статут на Владимир Путин в акцията му за преизбиране благодарение на смокинов лист. До края на мандата си той ще навърши 78 години, с което ще изпревари руския водач Йосиф Сталин като най-дългогодишния съветски държател след Екатерина Велика., написа в своя коментар CNN.

Путин не оставя съвсем нищо на случайността. Засега наподобява, че той има единствено един публично утвърден конкурент - Алексей Нечаев, предприемач, занимаващ се с козметика, който е член на личната политическа коалиция на Путин " Общоруски национален фронт ".

Възможно е да настъпи безпорядък, какъвто имаше в цяла Русия по време на президентската конкуренция през 2018 година, макар че стотици хиляди евентуално антипутински гласове избягаха в чужбина по време на нашествието в Украйна.

При напълно действителната опция това да са последните избори на съветския президент - поради възрастта му - окураженият Путин може да насочи след изборите взор към още по-широки и дестабилизиращи старания за възобновяване на руската империя. Не бива да се изключва и рискът от директна борба с НАТО, сочи коментарът на CNN.

Индия през април и май: Най-многолюдната страна в света на кръстопът

Превръщането на най-многолюдната страна в света от динамична народна власт в хиндуистка националистическа страна, приближаваща се до теокрация, е залогът за Индия на тези избори, които се чака да се проведат в продължение на няколко седмици през април и май.

Премиерът Нарендра Моди посвети първия си мандат на одобряването на неотстъпчив индуистки шовинизъм. Встрани от него остават към 200 млн. мюсюлмани и 28 млн. християни в страната. Съществуват опасения, че предстоящата победа на Моди ще му разреши да приключи това, което той счита за главен детайл от своята задача, написа CNN.

Следващия месец Моди ще открие голям хиндуистки храм, който ще се издигне върху пепелището на остаряла джамия - алегорично удостоверение на господството на Моди и на всички индуисти в Индия.

Как Съединените щати да се оправят с такава персона - централна за развиващия се свят и в същото време значим търговски сътрудник, контраст на Пакистан и неговия уклон към Русия и Китай и стратегически бастион против неконтролируемата китайска агресия в Тихия океан?

Европейският парламент от 6 до 9 юни: забележителна смяна вдясно?

Юни ще бъде сериозен миг за бъдещето на Европа, защото Европейският парламент ще организира първите си избори след отдръпването на Англия от съюза, и се чака да провокира големи разтърсвания.

Основите на евентуално огромен десен завой се приготвят от години и сигурно ще се натрупват през 2023 година Десните Европейски консерватори и реформисти (ЕКР) биха могли даже да заемат третата по величина група в новия Европейски парламент.

Такъв блок от решителни десни и евроскептици би могъл да хвърли пясък в зъбните колела на голям брой умерени стратегии на Европейски Съюз и да поддържа десните съмнения във вътрешнополитически проект във водещи сили като Германия и Франция, разяснява Дейвид А. Анделман за CNN.

На дневен ред са: по-нататъшна помощ за Украйна, наказания против Русия (които към този момент са обект на несъгласие от страна на Унгария и Словакия), ограничение на миграцията, анулация на ограниченията за надзор на климата, правораздаване и господство на закона в целия Европейски Съюз, както и смяна в метода, по който Европа се отнася към Китай.

Съединените щати на 5 ноември: факторът Тръмп и по-късно

Дори и Доналд Тръмп да не бъде определен за президент, гласуването и акцията преди 5 ноември могат да разрушат тъканта на демокрацията в Съединените щати. А в случай че той бъде определен, това може да докара до последствия за огромна част от света.

Как би изглеждала НАТО при положение на отдръпване от страна на Тръмп? Представете си комфорта за тези, които биха разпуснали напълно алианса.

Има и всички диктатори и бъдещи диктатори, към които Тръмп е отправял топли думи. По време на предизборната акция в Ню Хемпшир в събота Тръмп цитира Путин, който назова президента на Съединени американски щати Джо Байдън " опасност за демокрацията ". На същото събитие той похвали севернокорейския водач Ким Чен Ун и унгарския министър-председател Виктор Орбан, който е корав националист, разяснява CNN.

Как тези думи биха могли да се трансфорат в дейности при положение на президентство на Тръмп? В края на краищата той към този момент даде обещание да посети новия коренно десен президент на Аржентина Хавиер Милей, който предложи да размени песото с щатски $, като в това време се заеме с изпиляване на бюрокрацията и бюджетите.

Къде ще бъде светът след една година ще се дефинира от милиардите гласоподаватели, които ще посетят или ще избегнат изборните урни с друга степен на независимост и бистрота - и от политиците, които ще покажат доколко почитат избора, изработен от техните жители.

Надявам се, че те ще обмислят деликатно и ще гласоподават рационално.

Автор на коментара, поместен в CNN, е Дейвид А. Анделман.

Бележка на редактора: Дейвид А. Анделман, помощник на CNN, два пъти притежател на премията Deadline Club, е джентълмен на Ордена на френския почетен легион, създател на „ A Red Line in the Sand: Diplomacy, Strategy, and the History of Wars That Might Still Happen ” и блогове в SubStack’s Andelman Unleashed в CNN. Преди това е бил задграничен сътрудник и началник на бюро за The New York Times в Европа и Азия и за CBS News в Париж.

Мненията, изразени в този коментар, са негови лични.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР