През ХХII век хората ще живеят в градове с население

...
През ХХII век хората ще живеят в градове с население
Коментари Харесай

Прогнози за бъдещето от ХХІІ век

През ХХII век хората ще живеят в градове с население над 140 милиона души. Това твърди професорът по история на Станфордския университет Ян Морис, представен от " Дейли Мейл ".

Морис е създател на няколко футурологични бестселъра. " Мога да успокоя тези, които се опасяват от опълчването сред Изтока и Запада и допускат, че точно то ще въздейства върху живота на хората в бъдещето. Планетата ще се промени по този начин, че самите понятия Изток и Запад ще изгубят смисъл ", предсказва ученият.

Според него човечеството е изправено пред най-големия скок в развиването си за последните 15 000 години. Още през 2050 година общественото развиване ще се форсира два пъти, а след 2100 година - още два пъти.

Ще се появят великански мегаполиси с население 140 милиона души. Това ще са градове с размери, надхвърлящи тези на Ню Йорк, Москва, Токио, Мексико, Мумбай взети дружно.

Бойната мощност на армията ще нарасне най-малко пет пъти в съпоставяне със сегашната. И то не за сметка на нуклеарния капацитет, а с помощта на напълно ново оръжие. Армията обаче към този момент няма да бъде от хора, а от роботи, от кибервойните.

През XXI по-богатите страни ще получат достъп до цялата информация в света. Умовете ще се слеят в един мощен компютър, предвижда още Морис. В Съединени американски щати към този момент създават компютри на молекулярно равнище, основани от ензими и ДНК молекули.

Предвижда се те да бъдат вградени в главите на бойците, с цел да дадат на пехотинците преимущество пред машините в бързината на мисълта, да усилят паметта.

В аналогично направление се движи различен план - " Тих диалог ".

В неговите рамки се създават специфични имплантанти, които ще разшифроват електрически сигнали в мозъка и ще ги изпращат посредством интернет, с цел да могат бойците да поддържат връзка без радио или е-поща. Всичко това може да се трансформира в действителност още през 2020 година.

Сливането на простосмъртни с машини може да значи появяването на нови способи на живот, работа, битка, мислене и даже обич. Ще се открият нови способи за раждане, стареене и гибел.

А това може да ознаменува края на тези понятия в нормалното им схващане и зараждането на свят, надминаващ всички, които нашият неопитен мозък може да си показа. Чудесата са вероятни, в случай че нещо не им попречи.

Междувременно и климатът ще се трансформира по-бързо, в сравнение с през последните 12 000 години. Към 2050 година се чака, че в района Централна Африка - Централна Азия ще има 200 милиона " климатични мигранти ", спасяващи се от апетит, заболявания и отслабени страни.

XXI век ще балансира сред сингулярността и Армагедона. А това значи, че околните няколко десетилетия ще се трансфорат в най-важните в историята. Терминът " сингулярност " той дава име на необясними феномени. Сингулярност е нещо, където всички физични закони и термини губят смисъл.

" Ако сингулярността победи, ще станем очевидци на невероятни софтуерни промени, достигащи до биологичното изменение на индивида. Ако обаче надделее Армагедон, е неминуем крахът на цивилизацията, която сме градили с толкоз старания през последните 15 000 години ", прознозира Морис.

При всички случаи ускореното обществено развиване води до промени. Затова въпросът в този момент не е в това какъв брой ще се задържи западната цивилизация. А в това дали ще успее човечеството да премине на свършено ново ниво на битие, преди да ни е споходило същинско злополучие.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР