През годините виждам две оси на съпротива срещу еврото –

...
През годините виждам две оси на съпротива срещу еврото –
Коментари Харесай

Горанов: Валутният борд ще отпадне тогава, когато левът бъде заменен от еврото

„ През годините виждам две оси на опозиция против еврото – едната, обвързвана с недоверието в еврото и европейския план, а другата визира въпроса дали България би трябвало изрично и окончателно да задълбочи интеграцията си в границите на Европейски Съюз “. Това съобщи министърът на финансите Владислав Горанов по време на Годишната среща на бизнеса с държавното управление, оповестиха от пресцентъра на финансовото министерство.

София

Във връзка с препоръчаните промени в Закона за Българска народна банка министърът разяснява, че няма верен метод да се организира този спор, изключително когато е зареден с страсти, политическо опълчване и огромна доза специфичност на самия развой. Според него методът, по който се вършат измененията, е единственият законен и вероятен – през българския парламент. „ България ще влезе в ERM II с този курс и Валутният ръб ще отпадне тогава, когато левът бъде сменен от еврото “, безапелационен е министър Горанов.

За да разсее подозренията и спекулациите, че външният свят не разпознава придвижванията, които страната ни прави сега, финансовият министър означи удобните реакции на вътрешния и външните финансови пазари – котировките на 5-годишния CDS на България са на исторически ниски равнища и са доста по-добри като рискова оценка по отношение на други страни от Централна и Източна Европа, някои от които са с доста по-висок кредитен рейтинг от нас.

Владислав Горанов изрази вяра, че дребната част от „ домашното “, което ни остава по пътя към еврото, ще бъде измината безпрепятствено, в периодите, които сме си сложили – до края на април тази година. „ Работим в синхрон с ЕЦБ за този период “, увери той.

„ Не смятам, че данъчната политика може да реши казуса с неравенството, вложенията в човешкия капитал могат да го създадат, само че данъчната политика сама по себе си – не. Докато зависи от мен, нито един детайл от данъчната политика на България няма да бъде променян. Темата за преразглеждане на плоския налог не стои в дневния ред на държавното управление “, безапелационен беше министърът.

Пред публицисти Владислав Горанов анонсира, че по-късно денем следва да се срещне с представители на бизнеса и изрази упованията си да чуе ясно дефинирани от тях проблеми, защото огромна част от към този момент изразените им съображения не са регламентирани в Наредба Н-18. „ Не одобрявам аргумента, че поради Наредбата ще се покачат цените, те може да се покачат поради изсветляването на стопанската система, не и поради самата Наредба “, добави той и съобщи, че не вижда причина за ново отсрочване на използването ѝ. По думите му единственото рационално терзание на бизнеса е методът, по който Национална агенция за приходите я ползва и опцията да се стигне до репресии от страна на приходната администрация и това ще бъде обект на полемиката в Министерството на финансите.
 Среща на бизнеса с държавното управление Среща на бизнеса с държавното управление
До края на април България да влезе в чакалнята на еврозоната. За това се поставят всички старания разгласи министър председателят Бойко Борисов по време на годишната ср...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР