През годините съм провеждал  множество интервюта с хора, които са

През годините съм провеждал  множество интервюта с хора, които са ...

Какво всъщност означава да бъдеш успешен?.


През годините съм провеждал  множество интервюта с хора, които са изключително успешни, поне според общоприетото ни разбиране за това какво означава да бъдеш успешен – те са богати, влиятелни и известни. Изненадващо голям брой от тези хора обаче не са особено щастливи от живота, който имат, което според моите представи ги прави не толкова успешни. От друга страна, срещал съм и много хора, които в действителност са значително по-успешни, отколкото си мислят. Те просто използваха мерни единици за успех, които не представят реалистична картина за техните постижения и успехи.

Истинският успех не се измерва само с власт, пари и познанства. Няма нищо лошо в нито едно от тези неща, така че не трябва да приемате казаното дотук като някаква атака срещу традиционните символи на успеха. Ако трябва да бъда честен, и аз бих искал да имам повече от всяко едно от тези неща. Въпросът е, че опитът ми през годините ми е показал, че истинският успех е нещо по-дълбоко и изисква отговори на няколко въпроса. Ако можете да отговорите с „да“ на следните питания, то вие най-вероятно сте постигнали успех в живота, дори и да не го осъзнавате;

1. Вписва ли се работата ви във вашата идентичност?

Можете ли да си позволите всеки ден да живеете в унисон с вашите ценности, разбирания и вярвания? Иначе казано, ежедневните ви действия отговарят олицетворяват ли човека, който искате да бъдете?  Непоколебимата защита на ценностите, въпреки всички трудности и проблеми, които може да произтичат от нея, показва дисциплина, целеустременост и емоционална интелигентност – три различни форми на успех.

Познавам много успешен(според стандартните разбирания) инженер, който наскоро сподели с мен, че работата му вече нямала смисъл за него. Тя вече не отговаряла на неговите интереси, страст и на това, кой е той всъщност. По тази причина той реши да напусне работа и стана учител в гимназия.

Аз обаче съм срещал и чистач, който видимо обичаше работата си и подхождаше към нея с изключителен ентусиазъм, енергия и голяма доза хумор, който караше хората винаги да се усмихват, когато се разминават с него в коридорите. За мен той е пример за наистина успешен човек.

Всеки човек, независимо от неговата професия, може да бъде успешен, стига да намира смисъл в това, което прави и да бъде добър в него.

2. Отделяте ли време, за да служите на нещо по-голямо от вас?

По мое мнение не е необходимо целият ви живот да бъде в служба на някаква кауза или идея, за да бъдете успешни, но в него определено трябва да има нещо, което не се върти само около вас. Най-дълбокия успех идва от осъзнаването на факта, че сте част от нещо, което е по-голямо от вас, и че полагате усилия за общото благо. Всичко, от това да се стараете да бъдете възможно най-добрия родител, през това да помагате на служителите си да разкрият пълния си потенциал, до доброволческата работа в различни центрове за хора в неравностойно положение, може да бъдат достойни цели, които дадат смисъл на живота ви и да ви направят успешни.

3. Стараете ли се да не се самозаблуждавате?

Забележете, че акцента тук не е върху това дали често лъжете другите. Понякога за това има добри и логични причини. Въпроса е дали лъжете себе си. Хората, който познават себе си добре и са готови да признаят своите недостатъци, вместо да ги прикриват, са наистина успешни. Това не означава, че трябва да бъдете някакви песимисти, които отделят внимание само на лошите си черти и навици, а че ги познавате добре и че предприемате действия, за да ги коригирате. Автентичността и себепознанието са истински символи на успеха.  

4. Изпитвате ли „изобилие“, въпреки всички „липси“?

Тук става въпрос за това дали се фокусирате върху нещата, които имате, или върху онези, които нямате. Лесно е човек да се озове в спиралата, в която никога нищо не е достатъчно и преследването на следващото „голямо постижение“, което трябва да утоли жаждата ви за успех, никога не приключва. Способността да бъдете благодарни за това, което имате, е характерна за повечето от най-успешните хора, които познавам.  

Готов съм да се обзаложа, че сте по-успешни, отколкото мислите. Помислете върху тези 4 въпроса и ще можете сами да си дадете отговор на тази житейска дилема.

...............................

Скот Мауц, автор на „Find The Fire: Ignite Your Inspiration and Make Work Exciting Again”, за Inc.com

Редактор: Георги Георгиев

Източник: manager.bg