През годините съм провеждал  множество интервюта с хора, които са

...
През годините съм провеждал  множество интервюта с хора, които са
Коментари Харесай

Какво всъщност означава да бъдеш успешен?

През годините съм провеждал  множество изявленията с хора, които са извънредно сполучливи, най-малко съгласно общоприетото ни схващане за това какво значи да бъдеш сполучлив – те са богати, авторитетни и известни. Изненадващо огромен брой от тези хора обаче не са изключително щастливи от живота, който имат, което съгласно моите показа ги прави не толкоз сполучливи. От друга страна, срещал съм и доста хора, които в реалност са доста по-успешни, в сравнение с си мислят. Те просто използваха мерни единици за триумф, които не показват реалистична картина за техните достижения и триумфи.

Истинският триумф не се мери единствено с власт, пари и познанства. Няма нищо неприятно в нито едно от тези неща, тъй че не би трябвало да приемате казаното дотук като някаква офанзива против обичайните знаци на триумфа. Ако би трябвало да бъда почтен, и аз бих желал да имам повече от всяко едно от тези неща. Въпросът е, че опитът ми през годините ми е посочил, че същинският триумф е нещо по-дълбоко и изисква отговори на няколко въпроса. Ако можете да отговорите с „ да “ на следните питания, то вие най-вероятно сте постигнали триумф в живота, даже и да не го осъзнавате;

1. Вписва ли се работата ви във вашата еднаквост?

Можете ли да си позволите всеки ден да живеете в унисон с вашите полезности, разбирания и вярвания? Иначе казано, ежедневните ви дейности дават отговор въплъщават ли индивида, който желаете да бъдете?  Непоколебимата отбрана на полезностите, макар всички компликации и проблеми, които може да произтичат от нея, демонстрира дисциплинираност, целенасоченост и прочувствена просветеност – три разнообразни форми на триумф.

Познавам доста успешен(според общоприетите разбирания) инженер, който неотдавна показа с мен, че работата му към този момент нямала смисъл за него. Тя към този момент не отговаряла на неговите ползи, пристрастеност и на това, кой е той в действителност. По тази причина той реши да напусне работа и стана преподавател в гимназия.

Аз обаче съм срещал и чистач, който очевидно обичаше работата си и подхождаше към нея с извънреден възторг, сила и огромна доза комизъм, който караше хората постоянно да се усмихват, когато се разминават с него в коридорите. За мен той е образец за в действителност сполучлив човек.

Всеки човек, без значение от неговата специалност, може да бъде сполучлив, стига да намира смисъл в това, което прави и да бъде добър в него.

2. Отделяте ли време, с цел да служите на нещо по-голямо от вас?

По мое мнение не е належащо целият ви живот да бъде в работа на някаква идея или концепция, с цел да бъдете сполучливи, само че в него несъмнено би трябвало да има нещо, което не се върти единствено към вас. Най-дълбокия триумф идва от осъзнаването на обстоятелството, че сте част от нещо, което е по-голямо от вас, и че полагате старания за общото богатство. Всичко, от това да се стараете да бъдете допустимо най-хубавия родител, през това да помагате на чиновниците си да разкрият цялостния си капацитет, до доброволческата работа в разнообразни центрове за хора в неравностойно състояние, може да бъдат почтени цели, които дадат смисъл на живота ви и да ви създадат сполучливи.

3. Стараете ли се да не се самозаблуждавате?

Забележете, че акцента тук не е върху това дали постоянно лъжете другите. Понякога за това има положителни и разумни аргументи. Въпроса е дали лъжете себе си. Хората, който познават себе си добре и са подготвени да признаят своите дефекти, вместо да ги прикриват, са в действителност сполучливи. Това не значи, че би трябвало да бъдете някакви песимисти, които отделят внимание единствено на неприятните си черти и привички, а че ги познавате добре и че предприемате дейности, с цел да ги коригирате. Автентичността и себепознанието са същински знаци на триумфа.  

4. Изпитвате ли „ обилие “, макар всички „ неналичия “?

Тук става въпрос за това дали се фокусирате върху нещата, които имате, или върху тези, които нямате. Лесно е човек да се озове в спиралата, в която в никакъв случай нищо не е задоволително и преследването на идващото „ огромно достижение “, което би трябвало да утоли жаждата ви за триумф, в никакъв случай не завършва. Способността да бъдете признателни за това, което имате, е присъща за множеството от най-успешните хора, които познавам.  

Готов съм да се обзаложа, че сте по-успешни, в сравнение с мислите. Помислете върху тези 4 въпроса и ще можете сами да си дадете отговор на тази житейска алтернатива.

...............................

Скот Мауц , създател на „ Find The Fire: Ignite Your Inspiration and Make Work Exciting Again ”, за Inc.com

Редактор: Георги Георгиев
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР