През годините патриотизмът беше отричан, но днес народите отново се

...
През годините патриотизмът беше отричан, но днес народите отново се
Коментари Харесай

Румен Радев: Народите се обръщат към себе си, изправени пред загуба на идентичност

" През годините патриотизмът беше отричан, само че през днешния ден народите още веднъж се обръщат към себе си, изправени пред опасността от историческата амнезия и загуба на еднаквост . Това е сериозен и опасен исторически миг ".

Това сподели президентът Румен Радев в речта си на връх Шипка във връзка 141-ата годишнина от Шипченската епопея, осведомиха от администрацията на президента.

Според него провокациите на днешния ден елементарно могат да подхранят нападателния шовинизъм и ксенофобията . В подобен миг за нас, българите, е значимо да черпим ентусиазъм от просветения национализъм на възрожденците: отворен към света, само че убеден в своята мощ и достолепия , уверен е президентът.

На Шипка всички вие преподавате урок по история на цяла България. В последните десетилетия значително бе сторено, с цел да бъде изтрита и пренаписана тази история в услуга на политическите шарлатани от ново време .

" Както и преди няколко месеца, в мартенския сняг, тук още веднъж сте хиляди . И както Вазов споделя, с вашето наличие на този именит връх, вие " строшавате на клеветата зъбът " . И това не е празен възторг, тъй като залогът на нашата респект към истината и историята, уважаеми дами и господа, е нашето достолепие ", сподели Радев.

Той цитира думите на Иван Вазов за връх Шипка: " див, всеизвестен връх, на който шепа български и съветски храбреци оставиха костите си, с цел да възкръсне България ". И през днешния ден хиляди сънародници от четирите краища на Родината още веднъж сте тук, с цел да си напомним по какъв начин от кървавия мъх разцъфтя най-светлият народен блян, уточни президентът.

Словото си Радев приключи с думите:

" Вечна памет за героите на Шипка!

Да живее България! "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР