През годините много се промениха разходите за труд и за

...
През годините много се промениха разходите за труд и за
Коментари Харесай

Д-р Маналова: За да се реши финансовият проблем, трябва да се повишат приходите от НЗОК

„ През годините доста се трансформираха разноските за труд и за прехрана на лечебните заведения. Разбира се, значение има и инфлацията. Невъзможно е да реализираме размер на трудовите хонорари такива, каквито са заложени в подписания през предходната година КТД, в случай, че цените на клиничните пътеки се резервират такива, каквито са били преди. Това е невъзможна идея “. Това съобщи пред Нова Нюз доктор Кети Маналова – Владкова, шеф на МБАЛ „ Д-р Христо Стамболски “ в Казанлък, която е най-голямата общинска болница в страната.

„ Няма по какъв начин да бъде решен финансовият проблем, в случай че не се покачат приходите от Здравната каса за нашите лечебни заведения. Тъй като и издръжката на болничното заведение, и размерът на минималната работна заплата, и конкуренцията за фрагменти са фактори, които въздействат доста на активността ни “, добави тя.

Д-р Маналова засегна тематиката за обслужването на здравнонеосигурените, които най-често търсят помощ в общинските и държавните лечебни заведения. По думите й техният брой не понижава с времето.

„ Повечето от тях са безработни и доста години обратно не са си плащали осигуровките. Има обаче и значителен брой, които по свое предпочитание или по причина на шеф не се обезпечават. Такива пациенти нормално постъпват по неотложност. Някои от тях са с доста болести, които не са лекувани, нямат персонални лекари и идват в тежко положение. Само през предходната година в нашата болница сме лекували 402-ма неосигурени пациенти “, сподели тя.

Д-р Маналова акцентира, че в множеството случаи лекуването им и скъпоструващо и се ползва освен за една диагноза.

„ Тези пациенти се съветват от лекари с разнообразни специалности, с цел да бъде осъществено сложно лекуване. А с цел да ги изпишем, те би трябвало да бъдат излекувани или усъвършенствани, тъй като нормално това са хронични положения “, добави тя.

Д-р Маналова посочи, че за безработни, които нямат приходи, разноските се поемат от МТСП, а разноските за неосигурени родилки се покриват през бюджета на НЗОК.

„ Винаги обаче има незаплатени лекувания, които остават за сметка на болничното заведение. Това са разноските за половината неосигурени “, уточни тя.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР